Ana Maxim

Programul “Prima chirie” ce presupune acordarea unor sume de bani pentru chirie și utilități șomerilor care își găsesc locuri de muncă la peste 50 km depărtare de localitatea în care domiciliază nu este atractiv pentru prahoveni. În ultimele două luni, doar patru persoane au depus cereri și acte ce dovedesc faptul că au găsit de lucru departe de casă și și-au schimbat domiciliul sau reședința, cu acest prilej. Ajutorul acordat de stat nu este de neglijat. Prima chirie – sau Prima de relocare – este stabilită la 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei. Suma se acordă lunar pe o perioadă de cel mult 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin 12 luni.

În Prahova, doar patru persoane au depus dosarele pentru a obține bani prin Programul „Prima chirie“, din partea statului, în ultimele două luni, mai exact din 6 iunie a.c. – data de la care Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Prahova primește cererile și documentele necesare acordării sumelor prevăzute în program – și până în prezent. Este vorba despre două persoane în vârstă de 26 de ani, una în vârstă de 29 de ani și una în vârstă de 56 de ani, potrivit informațiilor pe care le-am primit de la reprezentanții AJOFM Prahova. Trei dintre prahoveni au depus dosarele la Agenția Locală Ploiești și unul la Agenția Locală Vălenii de Munte. Reprezentanții AJOFM Prahova susțin că primesc des telefoane din partea celor care doresc mai multe informații legate de programul respectiv, însă, până acum, aceștia nu s-au grăbit să-și depună actele necesare pentru a beneficia de banii oferiți de stat.
În luna ianuarie a acestui an a intrat în vigoare noua măsură activă privind stimularea ocupării forței de muncă oferită persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă: „Prima de relocare“ numită și „Prima chirie“. Astfel, persoanele înregistrate ca şomere la agenţiile teritoriale care se încadrează în muncă într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de cea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia, pot primi o primă de relocare. Aceasta este în cuantum de 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei, lunar. Suma se acordă cel mult 36 de luni, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează cu normă întreagă pentru cel puţin un an. Prima de relocare se acordă persoanelor ale căror venituri nete lunare realizate de către acestea în situaţia în care sunt persoane singure sau împreună cu familiile acestora nu depăşesc suma de 5.000 lei/lună. O altă condiție pentru a beneficia de acest ajutor financiar este aceea ca solicitantul să nu aibă locuință de serviciu asigurată de angajator sau de stat și nici să nu îi fie suportată contravaloarea chiriei de către angajator sau de stat, printr-un alt program.
Persoanele care îndeplinesc condițiile legale pot să depună sau să transmită actele necesare acordării acestui drept în termen de 60 de zile de la data încadrării în muncă, atât personal, cât și prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, fax sau e-mail, la agenția pentru ocuparea forței de muncă unde sunt în evidență. Prima de relocare se acordă și persoanelor care îndeplinesc condițiile legale și care s-au angajat în perioada 25 ianuarie – 6 iunie 2017. Conform legii, persoanele care beneficiază de prima de relocare au dreptul la menţinerea acesteia şi în cazul în care, în perioada de 36 de luni de la angajare, le încetează raportul de muncă sau de serviciu la angajatorul la care s-au încadrat în muncă şi se încadrează în termen de 30 de zile la un alt angajator, în aceleaşi condiţii.

Profilul șomerului prahovean: bărbat din mediul rural, trecut de prima tinerețe

În luna iunie a acestui an, rata șomajului în Prahova era de 2,7%, raportată la o populație activă de 297.000 de persoane. Mai exact, erau înregistraţi 8.010 şomeri, cei mai mulți fiind bărbați care au finalizat doar studii primare/gimnaziale/profesionale. Cele mai multe persoane aflate în căutarea unui loc de muncă se află în mediul rural – peste 5000, iar în ceea ce privește vârsta, majoritatea se încadrează în grupele de vârstă 40-49 de ani ( 2.675 de persoane) și 30-39 de ani (1.481 de persoane). Conform datelor centralizate de AJOFM Prahova, ponderea cea mai mare a șomajului era înregistrată în luna iunie în localitățile: Jugureni – 13, 9 %, Păcureți – 11, 21%, Șotrile – 6, 92%, Ariceștii Zeletin – 6, 84%, Salcia – 6,72%. În județul nostru, în perioada martie 2016- martie 2017, printre domeniile în care au fost ocupate cele mai multe locuri de muncă s-au regăsit: fabricarea de echipamente electrice și electronice pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule – 733 de locuri; lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale – 577de locuri ; fabricarea altor articole de îmbrăcăminte (exclusiv lenjeria de corp) -473 de locuri; transporturi rutiere și de mărfuri -375 de locuri; prelucrarea și fasonarea sticlei plate- 370 de locuri.