Odată cu avansarea tehnologiei şi apariţia unor noi oportunităţi în domeniul energiei, tot mai mulţi antreprenori îşi doresc să beneficieze de avantajele aduse de echipamentele moderne care pot beneficia de reîncărcare electrică prin intermediul panourilor solare . În acest context, departamentul de analiză din cadrul itDepot – care se adresează mediului de afaceri din România – a realizat o analiză de piaţă privind interesul antreprenorilor şi producătorilor din judeţul Prahova pentru instalarea de panouri solare , precum şi situaţia de la nivel local în legătură cu programul guvernamental „Casa Verde”.
Anul trecut, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a lansat programul „Casa Verde”, prin intermediul căruia românii pot primi finanţare prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) pentru instalarea, înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de alimentare de energie cu cele de energie regenerabilă. Vizând inclusiv industria hardware, echipamentele care pot fi reîncărcate cu energie regenerabilă în urma instalării de panouri solare sunt cititor cod bare sau imprimantă etichete, sumele fiind alocate în funcţie de tipul activităţii desfăşurate de respectiva companie: până la 3.000 lei pentru instalarea panourilor solare nepresurizate, respectiv până la 6.000 lei pentru montarea panourilor presurizate. Programul „Casa Verde” a beneficiat de un buget total de 94.739.000 de lei, fondurile fiind distribuite atât persoanelor juridice, cât şi celor fizice.
Cu scopul de a afla cum au fost alocate fondurile programului „Casa Verde” în judeţul Prahova, specialiştii itDepot au analizat datele oferite de AFM. Astfel, din totalul de 80.000.000 de lei (pentru persoanele juridice), suma de 3.033.096 de lei a fost distribuită pentru Prahova, ceea ce a dus la poziţionarea pe locul trei la nivel naţional în ceea ce priveşte bugetul. Pe prima poziţie se află municipiul Bucureşti, iar pe ultima este judeţul Covasna. Practic, raportând suma acordată la numărul de locuitori din judeţ, reiese faptul că au fost alocaţi câte 4 lei/persoană, indiferent de judeţ. Până pe data 18 mai 2017 inclusiv, în judeţul Prahova au fost depuse de către persoanele juridice 331 de dosare, ceea ce înseamnă că există 43 de dosare la fiecare 100.000 de locuitori. Din acest punct de vedere, judeţul Prahova se află pe locul 12 în topul judeţelor cu cele mai multe documente înregistrate, în toată ţara existând, la data menţionată, 11.141 de portofolii.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentDIN CULISE
Articolul următorFilmul zilei