Serviciile spaniole de urgenţă au publicat, ieri, o listă cu cele 34 de naţionalităţi ale persoanelor care au fost rănite şi ucise în atacurile teroriste care au avut loc în oraşele catalane Barcelona şi Cambrils, relatează site-urile BBC News şi The Associated Press.
Potrivit acestei liste, ţările care au confirmat că au cetăţeni afectaţi de aceste evenimente sunt: România, Germania, Algeria, Argentina, Australia, Austria, Belgia, Maroc, Canada, China, Columbia, Venezuela, Cuba, Ecuador, Egipt, Spania, Filipine, Franţa, Marea Britanie, Grecia, Olanda, Taiwan, Honduras, Ungaria, Irlanda, Italia, Kuwait, Macedonia, Mauritania, Pakistan, Peru, Republica Dominicană şi Turcia.
Principalul suspect pentru atentatul terorist din Barcelona este Driss Oukabir, cel care închiriase furgoneta care a intrat în plin în oamenii de pe bulevardul central al oraşului, omorând 13 şi rănind peste 80 de persoane. Gerard Collomb, ministrul francez de Interne, a declarat ulterior că nu crede că există vreo legătură între presupuşii autori ai atentatului de la Barcelona şi Franţa după ce presa a scris că acesta este originar din oraşul francez Marsilia. Potrivit El Pais, Driss Oukabir este de origine marocană, are aproape 28 de ani şi locuia în oraşul Ripoll, situat la 80 de kilometri de Barcelona. Potrivit cotidianului La Vanguardia, Driss Oukabir susţine că documentele sale au fost furate şi el se afla în localitatea Ripoll în momentul producerii atacului de la Barcelona. Bărbatul ar mai fi spus poliţiei că este posibil ca actele găsite în vehicul să fi fost furate de fratele lui. Javier Zaragoza, procuror-şef în cadrul Curţii Supreme din Spania, a declarat că presupuşii autori ai atacurilor de la Barcelona şi Cambrils nu erau cunoscuţi autorităţilor pentru legături cu terorismul.Serviciile de urgenţă din Spania au anunţat, ieri, că o femeie a decedat în urma atacului terorist din oraşul Cambrils, iar bilanţul atentatelor din Catalonia a ajuns la 14 morţi. Este prima persoană care a murit în urma atacului din Cambrils. Şapte persoane, inclusiv un ofiţer de poliţie, au fost rănite, ieri dimineaţa, în cursul incidentului de la Cambrils, după ce atacatorii au intrat cu un vehicul într-un grup de persoane. Presa spaniolă relatează că vehiculul s-a răsturnat în cursul atentatului, iar atacatorii au fost împuşcaţi de poliţie. Cambrils este un oraş turistic aflat la aproximativ 130 de kilometri sud de Barcelona. Cel puţin 13 persoane au fost ucise, iar alte peste 100 au fost rănite, 15 fiind în stare gravă, în atentatul comis joi după-amiază în oraşul spaniol Barcelona. Atacul a fost revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic. Astfel, numărul persoanelor rănite în urma atacurilor teroriste care au avut loc în oraşele Barcelona şi Cambrils a ajuns la 130, au anunţat ieri serviciile spaniole de urgenţă. Un camion a intrat în mulţime pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona, iar atacul a fost revendicat de reţeaua teroristă Stat Islamic.
De menţionat, Ministerul Afacerilor Externe din România a anunţat, ieri, că a mai fost identificată o persoană de orgine română, bilanţul ajungând astfel la patru români răniţi în urma atacului terorist de la Barcelona de joi seara. Ieri, mii de persoane, inclusiv regele Spaniei, Felipe al VI-lea, şi premierul spaniol Mariano Rajoy, au ţinut un minut de reculegere în memoria victimelor atacurilor teroriste din Barcelona şi din Cambrils. Felipe al VI-lea, Mariano Rajoy şi guvernatorul regiunii Catalonia, Carles Puigdemont, au stat în faţa mulţimii adunate în Placa de Catalunya, în apropiere de locul în care autorul atacului terorist a intrat joi cu un camion în oamenii care se plimbau. Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a decretat trei zile de doliu naţional în perioada 18-20 august în urma atentatului comis în oraşul Barcelona.