Petre Apostol

După ce și-a egalat cea mai bună performanță a carierei, ajungând în semifinalele turneului de categorie International din circuitul WTA, disputat la București, jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a traversat Atlanticul, începând pregătirea pentru US Open.
Sportiva de 24 de ani din Sinaia trece prin cea mai fructuoasă perioadă a carierei profesioniste de până acum, ajungând pe cea mai înaltă poziție din clasamentul WTA, în urma semifinalei de la competiția din Capitală, anume locul 104.
Refăcută după meciurile obositoare de la București, unde s-a și accidentat ușor la genunchi, Ana Bogdan a evoluat în calificările turneului organizat la Toronto, în Canada: Rogers Cup. Întrecerea este de categorie Premier 5 (a treia din circuitul mondial ca importanţă, după turneele de Mare Șlem și cele de Premier Mandatory), fiind dotată cu premii totale de 2.735.139 de dolari americani, și este inclusă în circuitul US Open Series, realizat de organizatorii ultimului turneu de Mare Șlem al anului, care se punctează şi se premiază separat de clasamentele mondiale.
Aflată pe locul 105 mondial săptămâna trecută, jucătoarea prahoveană a fost prezentă pe tabloul de calificare, iar inițial ar fi trebuit să întâlnească o altă sportivă din România, în primul tur, anume Monica Niculescu (locul 59 WTA, săptămâna trecută). Însă, aceasta s-a retras de la turneul canadian, în ultimul moment, ca urmare a schimbării programului său.
Astfel, Ana Bogdan a jucat în compania rusoaicei Ekaterina Alexandrova, aflată pe locul 90 WTA în urmă cu o săptămână și fiind a 25-a favorită în preliminariile de la Rogers Cup. Sportiva din Rusia are 22 de ani și a pătruns în Top 100 anul acesta, la începutul lunii iulie ocupând cea mai bună poziție din carieră până acum, locul 75.
La prima confruntare directă dintre cele două jucătoare în circuitul profesionist, Ekaterina Alexandrova s-a impus clar, în 49 de minute, scor 6-1, 6-2. Ana Bogdan nu a avut, practic, nicio oportunitate de break, iar la punctele reușite la retur a înregistrat un procentaj de numai 16%, în vreme ce jucătoare din Chelyabinsk a câștigat aproape jumătate dintre punctele la retur.
În plus, deși a avut procentaj de 53% la primul serviciu în teren, nu a câștigat decât 52% dintre puncte, în comparație cu 84% cât a avut procentaj sportiva rusă.
Aleksandrova urma să joace cu reprezentanta gazdelor, în turul doi preliminar, Carol Zhao, care a primit wild card.
Pentru prezența în primul tur al calificărilor de la Rogers Cup, Ana Bogdan a obținut doar un punct în clasamentul mondial. Jucătoarea prahoveană urmărește să se revanșeze la turneul următor pe suprafață rapidă de pe continentul american, având programată participarea la o nouă competiție de categorie Premier 5, între 14 și 20 august, la Cincinnati, în Statele Unite ale Americii, după care va evolua la New Haven, tot în SUA, turneu de categorie Premier. La ambele turnee va fi prezentă pe tabloul calificărilor.
Apoi, va urma participarea la US Open, la New York, unde, anul trecut, a reușit prima calificare pe tabloul principal la un turneu de Mare Șlem, ajungând chiar în turul secund.