Statul la muncă peste program poate creşte riscul fibrilaţiei atriale sau a bătăilor neregulate ale inimii ce pot duce la apariţia unor complicaţii cardiovasculare grave, constată un nou studiu publicat în revista de specialitate “European Heart Journal”, informează nytimes.com, preluat de MedLive.ro
Acesta nu este primul studiu efectuat pe tema problemelor de sănătate declanşate pe fondul oboselii acumulate la locul de muncă. Un studiu similar efectuat anterior arată că un program lung de lucru, efectuat cu frecvenţă zilnică, poate creşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare, conform sursei citate. Pentru a realiza cercetarea de faţă, oamenii de ştiinţă au analizat datele medicale a 85.494 de bărbaţi şi femei din Marea Britanie, Danemarca, Suedia şi Finlanda, al căror istoric medical nu menţiona prezenţa fibrilaţiei atriale.
Oamenii de ştiinţă au evaluat programul de muncă al participanţilor pe o perioadă de 10 ani şi au notat incidentele fibrilaţiei atriale în evidenţa medicală. De asemenea, aceştia au ajustat analiza de specialitate în funcţie de variabile precum sexul, statutul socio-economic, prezenţa obezităţii, a fumatului şi consumului de alcool, a bolilor respiratorii, diabetului zaharat, hipertensiunii arteriale, prezenţa depresiei şi a altor boli relevante pentru studiu. Raportul autorilor arată că riscul pentru dezvoltarea aritmiei cardiace creşte direct proporţional cu extinderea programului de lucru zilnic. Astfel că, prin comparaţie cu persoanele care obişnuiau să lucreze între 35 şi 40 de ore pe săptămână, participanţii la studiu care lucrau mai mult de 55 de ore săptămânal aveau un risc cu 40% mai mare pentru a dezvolta fibrilaţie atrială.
Cercetarea clinică are, însă, limitările sale. Cercetătorii au evaluat orele de lucru ale participanţilor numai la începutul studiului, iar analiza de specialitate nu a ţinut cont de diferenţele existente între tipurile de job ale participanţilor sau programul de lucru efectuat în schimburi. Mai mult decât atât, există mulţi alţi factori ce pot contribui la creşterea riscului apariţiei fibrilaţiei atriale, precum prezenţa unor afecţiuni ce pot creşte riscul aritmiei cardiace, ca hipertiroidismul şi pneumonia. Cu toate acestea, autorul principal al studiului, Mika Kivimaki, medic epidemiolog în cadrul University College London, este de părere că riscul fibrilaţiei atriale asociat cu statul la muncă peste program este la fel de mare ca cel al unor afecţiuni asociate, precum hipertensiunea, diabetul, obezitatea şi insuficienţa cardiacă.