Limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr ar scădea în mod semnificativ riscul de apariție a diabetului de tip 2, conform rezultatelor unui studiu internațional publicat recent, citat de Xinhua şi preluat de Agerpres. O echipă de oameni de știință de la Universitatea Națională Australiană (ANU) a studiat aproximativ 40.000 de persoane din Thailanda între anii 2005 și 2013 și a descoperit că mii de cazuri de boală puteau fi prevenite anual dacă subiecții renunțau la consumul de băuturi îndulcite cu zahăr și sucuri carbogazoase. ”Peste 4.000 de cazuri de diabet de tipul 2 ar putea fi prevenite în fiecare an în rândul populației din Thailanda dacă oamenii nu ar mai bea în fiecare zi băuturi îndulcite cu zahăr”, a declarat conducătoarea echipei de cercetători, Keren Papier. ”Femeile din Thailanda, care au risc dublu de diabet de tipul 2 din cauza băuturilor îndulcite cu zahăr, ar fi principalele beneficiare (ale eliminării acestora din dietă — n.r.)”, a adăugat cercetătoarea. Potrivit lui Papier, rezultatele au subliniat, de asemenea, necesitatea introducerii unui impozit pe băuturi îndulcite cu zahăr deoarece, pe lângă reducerea riscului de diabet de tipul 2, o taxă pe zahăr va face minuni pentru bugetul Australiei, ea oferind exemplul unei măsuri similare instaurată în Mexic, care a acumulat până în prezent la buget 2,6 miliarde de dolari, precizează sursa citată. ”O reducere a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr poate contribui la scăderea ratelor de diabet din Australia”, a adăugat Papier. ”Mai multe țări printre care Mexic, Statele Unite, Franța și Chile au luat deja măsuri în ceea ce privește băuturile îndulcite cu zahăr prin impunerea sau angajamentul de a impune un impozit pe zahăr. Datele din Statele Unite și Mexic demonstrează că aplicarea acestuia a contribuit la o scădere cu 17%, respectiv 21%, a achizițiilor de băuturi impozitate în rândul gospodăriilor cu venituri scăzute”, a mai spus cercetătoarea adăugând că băuturile îndulcite cu zahăr reprezintă ”o țintă ideală pentru intervențiile în materie de sănătate publică pentru controlul epidemiei de diabet de tip 2 ținând cont că acestea nu au valoare nutrițională și nu protejează împotriva bolii”.
Echipa de oameni de știință a descoperit că între anii 1983 și 2009 consumul mediu anual de zahăr în Thailanda a crescut de la 13 kilograme pe cap de locuitor la 31 de kilograme.