N.Dumitrescu

Crescătorii de ovine din judeţul Prahova au fost receptivi la mesajul ministrului Agriculturii, acela de a nu mai arunca lâna colectată de la animale şi s-o păstreze, pentru că vor avea parte de subvenţii. Directorul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Prahova, Mita Enache, ne-a declarat, ieri, că 80% dintre cei peste 800 de potenţiali beneficiari ai acestei prevederi au făcut cereri în baza Hotărârii de Guvern 500/2017, potrivit căreia crescătorii de ovine vor primi un sprijin financiar de 1leu/kg de lână comercializată. Data limită până la care solicitările au putut să fi înregistrate a fost 26 august 2017.
Beneficiari ai acestui ajutor financiar sunt crescătorii de animale care își desfășoară activitatea în domeniul creșterii ovinelor, respectiv persoanele fizice care au atestat de producător valabil până la data plății ajutorului, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderile familiale și persoanele juridice. Ca să beneficieze de prevederile acestui act normativ, crescătorii trebuie să deţină, în mod obligatoriu, o exploataţie de ovine înregistrată în Registrul Naţional al Exploataţiilor şi să facă dovada comercializării cantităţii de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare sau o unitate de procesare a lânii.
După cum am aflat de la conducerea Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Prahova, în momentul de faţă, la nivelul judeţului nu există niciun centru de colectare a lânii, dar sunt perspective să fie amenajat unul. “În baza unui parteneriat public-privat, se ia în calcul amenajarea unui centru pentru colectarea lânii la Valea Doftanei, care să aibă o capacitate de depozitare pentru aproximativ 1000 de tone. Se doreşte ca amenajarea acestui centru să înceapă chiar din această toamnă”, ne-a declarat directorul instituţiei, care ne-a precizat că, până atunci, crescătorii au ales să vândă lâna la alte centre existente în ţară, cum ar fi cel de la Sibiu.
Derularea acestui program de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii se face prin direcţiile pentru agricultură judeţene, iar sumele reprezentând ajutoare de minimis se plătesc într-o singură tranşă anuală. Valoarea totală a ajutoarelor de minimis care se acordă unui beneficiar nu poate depăşi suma de 15.000 de euro pe durata a trei exerciţii financiare, reprezentând anul 2018 (considerat exerciţiu financiar actual) şi anii 2017 şi 2016 – reprezentând exerciţii financiare precedente.