Andrei Buzle, un tânăr handbalist de 18 ani care promite foarte mult, a fost transferat în această vară de FC Barcelona. El este al doilea handbalist român din istorie care a ajuns la gruparea blau-grana, după Alexandru Dedu, actualul preşedinte al FRH, în 1996. La gruparea catalană, la seniori, au mai jucat de-a lungul timpului doi sportivi români, ambii la fotbal, Gheorghe Hagi şi Gheorghe Popescu.
Andrei Buzle a plecat în handbalul mare din Sânnicolau Mare, iar cariera lui s-a ”rostogolit” cu repeziciune către transferul carierei, la FC Barcelona! În urmă cu 4 ani, coordonatorul de joc ajungea la Centrul Naţional de Excelenţă de la Sighişoara, iar de aici şi până la convocările la echipele naţionale nu a mai fost decât un pas. ”Am fost adus la handbal de antrenorul Marius Gîrboni, mi-a plăcut foarte mult sportul de la bun început, dar în primă fază l-am privit ca pe un hobby. Când mi s-a ivit şansa de a ajunge la CNE de la Sighişoara a trebuit să iau o decizie radicală, dacă handbalul rămâne ca un hobby pentru mine sau trec mai departe. Am schimbat nivelul, la Sighişoara am început să fac şi pregătire centralizată, am avut alte privilegii faţă de ce am avut la Sânnicolau şi am reuşit să progresez, astfel că am fost chemat şi la lotul naţional”, a relatat Andrei Buzle. În 2016, handbalistul a câştigat cu România turneul din Georgia cadrul Campionatului European – Divizia B, astfel că a promovat cu naţionala de juniori în eşalonul de elită. El a fost convocat de Ovidiu Mihăilă la o categorie mai sus, la tineret U21, şi chiar dacă România nu s-a calificat la Campionatul Mondial, el a reuşit să-l impresioneze în ultimul an pe selecţionerul Xavier Pascual. Astfel, la 18 ani, Buzle a intrat în anturajul primei selecţionate, iar în iunie şi-a făcut oficial debutul la naţională cu Polonia, în preliminariile CE 2018. După debutul la prima reprezentativă, a venit transferul la FC Barcelona! Un club la care nu se ajunge oricând, oricum. Până acum, doar Alexandru Dedu a mai jucat handbal la FC Barcelona. Sigur, Andrei nu va juca din prima săptămână la echipa mare, dar îmbracă deja tricoul blau-grana, împarte vestiarul în aceste zile cu mari vedete internaţionale. ”În momentul în care mi s-a propus transferul la FC Barcelona, chiar nu mi-a venit să cred. Chiar i-am spus persoanei care mi-a vorbit pentru prima dată despre această posibilitate: Acum este o glumă? De obicei, ţin la glume, dar chiar nu îmi venea să cred că pot ajunge acum la FC Barcelona. Ulterior, am observat că toată povestea este adevărată, că domnul Xavier Pascual mă doreşte”, a susţinut Andrei Buzle.
Ajuns în curtea echipei FC Barcelona, tânărul român este decis să profite acum de oportunitatea oferită. ”Acum, dorinţa este să fac pasul la prima echipă, să joc în campionatul Spaniei şi în Liga Campionilor. Încerc să îmi pun acest target, dar trebuie să o iau pas cu pas, să-mi dezvolt abilităţile, să adun informaţiile. FC Barcelona este o şcoală de handbal fantastică şi vreau să învăţ cât mai mult”, a încheiat handbalistul.