Ana Maxim

A fost nevoie să treacă mai bine de șase luni- perioadă în care peste 8000 de copii s-au îmbolnăvit de pojar și peste 30 au decedat din această cauză – pentru ca autoritățile din
România să elaboreze un plan de măsuri în scopul creșterii ratei imunizărilor, să înființeze comisii, să impună responsabililor din județe măsuri și termene clare pentru îndeplinirea lor. Este inadmisibil ca autoritățile unui stat să nu se mobilizeze încă de la începutul primelor semne ale epidemiei de rujeolă, este inadmisibil să aflăm după atâta timp de la declanșarea scandalului că, în unele județe, rata de imunizare era sub 50% ! Lipsa vaccinurilor, în anumite perioade, lipsa unor campanii de informare susţinute, cu impact major asupra populației, mai ales asupra comunităților sărace, la care se adaugă noile curente de opinie potrivit cărora vaccinurile ar avea efecte adverse grave au fost cauzele principale ale declanșării acestei epidemii. Autoritățile vor să se asigure că, în viitor, părinții, măcar de frica amenzilor, vor fi de acord să primească informații de la specialiști despre beneficiile imunizării și asigurări că efectele adverse ale acestora sunt rare și minore. În viitoarea lege a vaccinurilor vor fi prevăzute sancţiuni de până la 10.000 de lei pentru părinţii care refuză să participe la acţiunile de informare pe această temă. Asta pentru că, din păcate, mulți părinți preiau informații din surse neavizate sau cred tot felul de zvonuri și se grăbesc să-și formeze o părere. Elocventă a fost, în acest sens, declarația scrisă a unui părinte care refuza un vaccin antitetanos pentru copilul său, dar nici nu știa cum se scrie corect denumirea acestuia! Declarația a fost postată pe o rețea de socializare de o asistentă medicală revoltată de gestul celor care refuză imunizarea pentru cei mici și care a transmis, cu acest prilej, un mesaj dur pentru cititori: “Vã invit la mine la serviciu, sã vedeți cu ochii voștri cum mor copiii de complicații ale bolilor ce puteau fi prevenite prin vaccinare”. Din păcate, nu doar în România, ci și în alte țări este la modă să spui că există o conspirație mondială ce l-ar putea afecta pe copilul tău, dar să nu te obosești să adresezi unor medici de specialitate câteva întrebări pe tema imunizării. De aceea, în Italia, de pildă, recent, a fost aprobat un decret care permite înscrierea în şcoli şi grădiniţe numai a copiilor vaccinaţi şi care le impune sancţiuni financiare părinţilor care decid să îşi înscrie copiii nevaccinați în unităţile şcolare.
În condițiile în care România are nevoie anual de milioane de doze de vaccin împotriva mai multor boli, Institutul Cantacuzino, unul dintre marii producători de produse imunologice din lume, este încă pe butuci. Zilele trecute, Ministerul Sănătății a anunțat că abia peste cel puţin doi ani, vom avea pe piaţă vaccinuri produse de acest prestigios institut! Vaccinul antituberculoză va intra primul în producţie, iar apoi în laboratoarele institutului va fi realizat și vaccinul antigripal. În paralel, se lucrează și la relansarea brandurilor Polidin și Cantastim, dar și la reluarea liniei de fiolaj – dispărute de pe piaţa românească de ani buni – şi la care au apelat, cu siguranţă, pe vremea copilăriei lor, inclusiv cei care acum, oameni mari fiind, fac anticampanie „Campaniei de vaccinare”!