V. Stoica

Deși par foarte atractive, rețelele de conectare la internet wireless care pot fi folosite în locurile publice sunt un adevărat pericol pentru oricine le utilizează.
Potrivit Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale, rețelele Wi-Fi publice nesecurizate sunt nerecomandate. Conform sursei menționate, apare riscul de a oferi hackerilor acces la informații personale, inclusiv la datele bancare, victime fiind în special turiştii care sunt în căutare de internet gratuit și care se conectează frecvent la reţele publice Wi-Fi din aeroporturi, din mijloacele de transport în comun, hoteluri, cafenele și baruri. Iată și câteva sfaturi pentru ca persoanele care folosesc rețelele wireless gratuite să se protejeze de eventuale atacuri: să dezactiveze de pe dispozitivele cu acces la internet serviciile de localizare, atunci când nu le folosesc, să dezactiveze Wi-Fi și Bluetooth atunci când nu au nevoie de aceste servicii.
Dacă totuși se folosesc rețelele necunoscute doar pentru că sunt gratuite, trebuie evitată transmiterea de date personale sau efectuarea cumpărăturilor online de pe rețele nesecurizate sau folosirea de computere sau alte dispozitive necunoscute pentru autentificarea pe conturile personale.
Un alt sfat important este instalarea unui serviciu VPN (virtual private network), care criptează datele transmise prin rețea și le face imposibil de interceptat.