Consumul de zahăr şi produse cu un conţinut ridicat de îndulcitori creşte riscul apariţiei hipertensiunii ceea ce poate duce la apariţia bolilor de inimă şi a altor afecţiuni. Pe de altă parte, cercetările arată că persoanele care obişnuiesc să consume cafea au un risc scăzut pentru declanşarea bolilor cardiovasculare şi respiratorii, dar şi pentru apariţia cancerului, diabetului şi a bolilor de rinichi. Iată 5 metode prin care ne putem îndulci cafeaua, ca alternativă la zahăr, conform prevention.com, preluat de MedLive.ro.

• Scorţişoara. Scorţişoara este una dintre cele mai accesibile metode la care putem apela pentru a adăuga un plus de aromă cafelei şi a înlătura gustul său amar, fără a adăuga calorii la fiecare cană consumată. Este indicat să utilizăm scorţişoară pudră sau să introducem câteva bastonaşe de scorţişoară în recipientul de cafea.
Un studiu efectuat de către cercetătorii de la Human Nutrition Research Center din Boston arată că o jumătate de linguriţă de scorţişoară consumată zilnic poate creşte sensibilitatea celulelor organismului la insulină, acesta fiind efectul opus al consumului de zahăr.

• Cacao. O altă metodă de a îndulci cafeaua este utilizarea pudrei de cacao, ce îmbogăţeşte aroma cafelei, fără a avea parte de efectele nocive ale îndulcitorilor. În plus, flavonoidele ce intră în compoziţia pudrei de cacao au o serie de beneficii pentru organism, iar efectul lor antioxidant sprijină eliminarea toxinelor şi îmbunătăţeşte fluxul sangvin.

• Extractul de vanilie. Vanilia sub formă de extract este o altă metodă eficientă la care putem apela pentru a îndulci cafeaua, fără a îi adăuga un plus de calorii. O serie de studii efectuate pe tema consumului de vanilie arată ca aceasta are o serie de beneficii pentru organism, fiind un puternic antioxidant şi antiinflamator, cu potenţial de reducere a nivelului crescut de colesterol rău din corp.

• Nucşoara. Nucşoara este un condiment bogat în vitamina A, D, B-12, C, magneziu, calciu şi fier, iar o jumătate de linguriţă de nucşoară adăugată la fiecare cană de cafea ne oferă un plus de vitamine şi gust.
Atenţie însă la excese, întrucât consumul a numai două linguriţe de nucşoară pe zi poate duce la apariţia efectelor secundare ale acestui condiment, printre care greaţă, palpitaţiile şi chiar halucinaţiile, conform unui studiu efectuat de către cercetătorii de la Columbia University.

• Fulgi de nucă de cocos. Nuca de cocos este, de asemenea, o alternativă bună la zahăr atunci când vine vorba despre îndulcirea cafelei. Specialiştii de la The American Heart Association recomanda însă limitarea consumului de ulei din nucă de cocos, întrucât conţine un nivel ridicat de grăsimi saturate.