Simpla prezenţă a telefoanelor mobile ar putea reduce semnificativ capacităţile cognitive chiar şi atunci când dispozitivele sunt oprite, sugerează un studiu efectuat de un grup de cercetători de la Institutul McCombs School of Business din cadrul Universităţii din Texas, scrie sciencedaily.com, preluat de MedLive.ro. Pentru a ajunge la aceste constatări, Adrian Ward, autorul principal al studiului, şi colegii săi au efectuat o serie de experimente la care au participat 800 de utilizatori de smartphone. Scopul experimentelor a fost măsurarea capacităţii participanţilor de a îşi îndeplini sarcinile atunci când telefoanele smartphone erau la îndemâna acestora, chiar dacă aceştia nu le utilizau.
Într-unul dintre experimente cercetătorii au supus participanţii unei serii de teste efectuate la calculator, care necesitau atenţie şi concentrare maximă pentru a obţine rezultate cât mai bune. Testele au fost alcătuite special pentru a măsura capacitatea cognitivă a participanţilor, cu alte cuvinte capacitatea creierului de a prelucra date în orice moment. Înainte de a începe, participanţilor li s-a sugerat să îşi aşeze smartphone-urile fie pe birou cu faţa în jos, în buzunar sau în geanta personală, fie la distanţă, în camera alăturată. Toţi participanţii au fost rugaţi să îşi pună telefoanele pe modul silenţios pe parcursul examinării.
În urma experimentelor, cercetătorii au descoperit că participanţii care şi-au lăsat telefoanele în camera alăturată au avut rezultate mult mai bune la testele de evaluare a cogniţiei, prin comparaţie cu participanţii care au păstrat telefonul mobil în apropierea lor. Raportul cercetătorilor sugerează că simpla prezenţă a telefonului poate influenţa capacitatea cognitivă şi afecta funcţiile de gândire, chiar dacă subiecţii sunt de părere că nu acordă atenţie telefonului mobil. “Am observat o tendinţă liniară în rândul participanţilor ce sugerează că pe măsură ce smartphone-ul devine mai prezent şi vizibil, capacităţile cognitive ale subiecţilor scad. Partea conştientă a minţii nu este concentrată asupra telefonului mobil, însă însuşi faptul că încercăm să nu ne gândim la ceva anume consuma o parte din resursele cognitive ce diminuează capacitatea de concentrare ce are ca rezultat performanţe scăzute asupra sarcinilor pe care trebuie să le îndeplinim,” a declarat autorul principal al studiului. Un alt experiment efectuat de cercetători pe această temă a analizat modul în care dependenţa de telefonul mobil, de care fiecare subiect este conştient, afectează capacităţile cognitive ale acestora. Pe parcursul acestui test, participanţii au efectuat un alt set de teste pe calculator, însă aceştia au fost repartizaţi aleatoriu şi au decis fiecare pe cont propriu locul în care ţineau telefonul mobil. Participanţii ce făceau parte din grupul de control au fost instruiţi, de această dată, să îşi închidă telefoanele.
De data aceasta, cercetătorii au descoperit că participanţii care erau conştienţi de dependenţa lor faţă de dispozitivele smartphone au avut rezultate mai puţin bune la teste, prin comparaţie cu colegii lor care erau mai puţin dependenţi. Aceste diferenţe au fost valabile numai în cazul în care cei dintâi au ales să îşi păstreze telefoanele în geantă, buzunar sau pe birou. Adrian Ward şi colegii săi au constatat că nu există o diferenţă dacă telefonul este pornit sau oprit, dacă este aşezat cu faţa în sus sau în jos, câtă vreme se afla în apropierea subiectului. Prezenţa smartphone-ului poate reduce capacitatea unei persoane de a se concentra asupra sarcinilor pe care le are de îndeplinit, întrucât o parte din creier lucrează activ pentru a le împiedica tendinţa de a verifica în mod constant telefonul. “Nu este vorba despre cazurile în care participanţii sunt distraşi sau întrerupţi de notificările pe care le primesc pe smartphone-uri. Mai simplu spus, numai prezenţa telefonului este suficientă pentru a le distrage atenţia şi a le reduce capacităţile cognitive,” conchide autorul cercetării.