O treime din economiile românilor se află în depozite overnight la o dobândă zero, în timp ce în 2010 era un procent de 20%, a declarat Mihai Purcărea, CEO BRD Asset Management, într-un clip publicat pe pagina de Youtube a Bursei de Valori București (BVB), potrivit Agerpres.
„Dacă ne uităm la datele Băncii Naționale, undeva la 60 miliarde de lei din banii populației stau în depozite overnight (n.n. – conturi curente, depozite la vedere). Acei bani sunt sacrificați, pentru că nu câștigă nimic, nu aduc niciun fel de valoare nici pentru ei și nici pentru economie în ansamblul ei. În 2010, aproximativ 20% din economiile românilor erau în depozite overnight, acum acest procent este la 35%. Este un procent enorm. O treime, practic, din avuția românilor stă în depozite overnight la o dobândă de zero lei. Vă puteți imagina, în timp, ce pierdere de capital pentru români și pentru economie în ansamblul ei înseamnă acest lucru? La companii, este mai complicat“, a spus Purcărea.
Potrivit acestuia, aproximativ 2/3 din banii companiilor sunt în depozite overnight.
„Comparând tot cu 2010, atunci acest procent era sub 50%. Nu înțeleg exact care este explicația. Posibil ca și dobânzile foarte mici care sunt în acest moment să ducă la o oarecare lipsă de interes în a plasa banii în depozite cu un orizont mai lung sau din lipsa implicării sau a unor cunoștințe de a face altceva mai mult cu acei bani. Un depozit bancar, în acest moment, aduce un randament în jur de 1%. Să ne uităm la un instrument simplu, titlurile de stat. Acum, titlul de stat la 10 ani are un randament de 3,7%. Deja între 1 și 3,7% este o diferență fantastic de mare. Dacă ne uităm la alte active un pic mai complexe, mai riscante, cum ar fi acțiunile, acolo vorbim de un alt potențial de randament care ar schimba semnificativ profilul avuției. Anul acesta bursa din România a crescut 18%, beneficiind de un mediu macroeconomic foarte bun, creșterea economică de 5,7%, și asta s-a văzut în valoarea acțiunilor de la bursă care au crescut fantastic de mult. Este păcat că noi nu participăm la această creștere economică atât de mult cât am putea“, a precizat oficialul BRD Asset Management, Management.