Unii oameni se laudă cu o memorie perfectă, dar conform unui studiu publicat recent în jurnalul “Neuron”, uitarea nu este doar un proces normal, ci chiar unul ce potenţează nivelul de inteligentă şi ne ajută să luăm decizii mai bune, notează cnn.com, preluat de MedLive.ro.
În raportul studiului, cercetătorii Paul Frankland şi Blake Richards de la Universitatea din Toronto subliniază că obiectivul memoriei nu este de a trasmite informaţii exacte de-a lungul timpului, ci de a optimiza procesul de luare a deciziilor inteligente, ţinând seama de ceea ce este important şi lăsând uitării informaţiile nenecesare.
“Este important să uităm detaliile irelevante şi să ne concentrăm asupra lucrurilor ce contribuie la deciziile pe care le luăm în viaţa de zi cu zi,” declară Blake Richards, asociat al programului de cercetare pe tema “Learning în Machines and Brains”.
Cercetătorii au ajuns la aceste concluzii după ce au analizat datele studiilor efectuate pe această temă ani la rândul, informaţii ce priveau capacitatea de memorare şi activitate a creierului atât la subiecţii umani, cât şi la animalele de testare folosite în experimentele de laborator.
Unul dintre aceste studii, efectuat pe şoarecii de laborator, a subliniat că odată cu formarea de noi celule la nivelul hipocampului – regiunea cerebrală asociată cu învăţarea de lucruri noi – se formează şi noi conexiuni ce suprasolicita creierul şi fac informaţiile vechi mai greu accesibile.
Acest tip de schimbare a amintirilor vechi cu cele noi poate avea beneficii evolutive reale, sunt de părere cercetătorii.
Spre exemplu, acestea ne permit să ne adaptăm mai rapid la situaţii noi şi să ne eliberăm de informaţiile ce nu mai sunt de actualitate, care pot deveni înşelătoare şi ne pot împiedica selectarea datelor relevante atunci când luăm o decizie.
“Dacă încerci să îţi conduci viaţa de zi cu zi, iar creierul îţi aduce în atenţie amintiri ce intra în conflict cu noile informaţii acumulate, atunci creierul va fi mai puţin capabil să ia o decizie în cunoştinţă de cauză,” declară Dr. Richards.
Creierul nostru ne ajută să lăsăm uitării evenimentele trecute, dar păstrează în amintire imaginea de ansamblu care ne stimulează să generalizăm informaţii ale experienţelor noastre anterioare şi să aplicăm învăţăturile vechi situaţiilor actuale.
“Cu toţii admiram persoanele care au o memorie bună, precum sunt cele care câştigă la competiţii ca Trivial Pursuit sau Jeopardy, însă evoluţia ne-a format memoria de aşa natură pentru a lua hotărâri în mod inteligent. Iar când vine vorba despre decizii, putem să argumentăm în favoarea beneficiilor uitării,” adăugă Dr. Richards.
Aşadar, ce înseamnă când uitam frecvent informaţii pe care le citim, oamenii pe care i-am întâlnit sau lucruri mai simple din activităţile de zi cu zi, precum locul în care am pus cheile de la casă?
“Cred că ar trebui să fim mai înţelegători cu noi înşine. Nu vrem să uităm lucrurile importante, numai în aceste cazuri am putea vorbi despre probleme de memorie. Dar dacă uităm ocazional detalii ale vieţii de zi cu zi, am putea spune că memoria noastră este perfect sănătoasă şi că îşi îndeplineşte funcţiile pe care, conform evoluţiei, trebuie să le îndeplinească,” mai adăugă cercetătorul.
Dr. Richards recomanda să ne curăţăm memoria în mod regulat, iar o metodă bună pentru a face acest lucru îl reprezintă efectuarea de antrenamente sportive şi gimnastică.
“Antrenamentul fizic creşte numărul de neuroni din hipocampus, proces ce poate declanşa pierderea unor amintiri. Dar ceea ce se pierde sunt exact detaliile din viaţa noastră de zi cu zi care ne pot împiedica să avem imaginea de ansamblu şi să luăm decizii mai bune,” concluzionează cercetătorul.