Luiza Rădulescu Pintilie

Cunoscut pentru „aurul alb” al pământului, format acum vreo cincisprezece milioane de ani, pentru minele de sare şi legendele legate de Grota Miresei – prăbuşită acum în apele adânci ale lacului deasupra căruia se spune că au fost găsite plutind, acum aproape un secol, la câteva zile după nuntă, voalul alb şi cununiţa de lămâiţă ale unei tinere măritate fără voie- oraşul Slănic îşi diversifică permanent oferta balneoclimaterică şi turistică.

Sâmbătă, 1 iulie, a fost marcat şi inaugurat un interesant traseu ce leagă zona lacurilor sărate – ce constituie, în prezent, punctul de atracţie pentru turişti- de altitudinea maximă a oraşului, M D I 31058 metri, aflată pe istoricul loc al Platoului Bichet de pe vechiul drum de plai străbătut de Mihai Viteazul la 1599 şi de Şerban Vodă la 1611, spre Transilvania.

Cei care vor alege să parcurgă, în această vară, un asemenea traseu vor întâlni nu numai peisaje de o frumuseţe unică, ci vor putea vedea şi ruinele pichetului de grăniceri construit înainte de Primul Război Mondial, care avea rol de observaţie a zonei din apropierea graniţei austro-ungare.

De altfel, se pare că însăşi denumirea de „Bichet” vine de la acest pichet.

M D I 2

 

Marcarea traseului aM D Imintit a făcut parte dintr-un proiect al Casei de Cultură Slănic integrat în ciclul de evenimente „România 100” – dedicate împlinirii, în 2018, a unui secol de la Marea Unire – şi susţinut de Primăria oraşului Slănic şi un grup de voluntari. De altfel, directorul Casei de Cultură din Slănic, Viorel Vasile, este un cunoscut pasionat de istorie şi un entuziast şi asiduu promotor al locurilor şi al momentelor cu încărcătură istorică locală şi naţională.

M DI