Tehnologia de scanare a creierului prin intermediul imagisticii prin rezonanţă magnetică a ajutat în ultimii ani cercetătorii să identifice câte tipuri de depresie există şi să găsească noi metode de stabilire a diagnosticului şi de tratament a acestei afecţiuni. Iată câte tipuri de depresie există, conform spring.org.uk, preluată de MedLive.ro.
“Există patru subtipuri de depresie ce variază la nivelul simptomelor clinice şi necesită modalităţi diferite de abordare a afecţiunii şi de tratare a acesteia. În prezent putem identifica foarte precis dacă un pacient poate răspunde mai bine la terapia de stimulare magnetică transcraniana,” declară dr. Conor Liston, autorul principal al studiului.
Conform raportului oamenilor de ştiinţă, cele patru tipuri de depresie sunt:
– depresia de biotip I, caracterizată prin anxietate, insomnie şi oboseală;
– depresia de biotip II, caracterizată prin epuizare fizică şi un nivel redus de energie;
– depresia de biotip III, caracterizată prin incapacitatea de a simţi plăcere şi scădere a capacităţilor locomotorii şi verbale;
– depresia de biotip IV, caracterizată prin anxietate, insomnie şi incapacitatea de a simţi plăcere.
Cercetătorii au intitulat fiecare tip de depresie după metodele biologice de scanare a creierului prin imagistică, folosite pentru identificarea bolii. Anterior, simptomele au fost folosite pentru a identifica diferite tipuri de depresie, însă au dus la răspunsuri nesatisfăcătoare.
De această dată, cercetătorii sunt de părere că abordarea biologică ajută la identificarea unor detalii suplimentare, specifice depresiei, ce ajută la stabilirea unor metode mai precise pentru diagnosticarea şi tratamentul depresiei, în funcţie de clasamentul propus de specialişti.
“Depresia este diagnosticată în mod obişnuit în baza detaliilor furnizate de fiecare pacient în parte, referitoare la stilul de viaţă şi percepţia subiectivă asupra vieţii, astfel că diagnosticară a fost până în prezent bazată pe tipul de întrebări adresate de specialişti pacienţilor. În schimb, noile metode de stabilire a diagnoticului sunt obiective şi ajuta la identificarea tipului de depresie şi la stabilirea unor metode de tratament aplicabile fiecărui tip de depresie în parte,” adăugă autorul principal al studiului.
Pentru a ajuge la aceste constatări, oamenii de ştiinţă au analizat peste 1.100 de scanări ale creierului persoanelor ce suferă de depresie, apelând la medotele moderne de analiză imagistică prin rezonanţă magnetică.
În urma analizei, cercetătorii au descoperit o serie de modele similare ce descriau simptomele fiziologice, psihologice şi asocieri dintre acestea, fiecare aparţinând unui tip specific de depresie.
Spre exemplu, grupul de persoane care avea un nivel scăzut de activitate cerebrală la nivelul creierului în zonele asociate manifestării unui comportament specific prezenţei fricii, iar acest model a fost cel mai întâlnit în subtipurile de depresie de biotip I şi biotip IV, descrise printr-un nivel ridicat de anxietate.
“Clasificarea depresiei şi stabilirea subtipurilor pentru fiecare tip de depresie este important pentru stabilirea unor indicatori biologici obiectivi ce pot ajuta la diagnosticarea bolilor mintale, a tulburărilor psihotice, dar şi a sindromului autistic şi a bolilor declanşate pe fondul abuzului de substanţe ilegale,” conchide autorul principal al studiului, publicat în jurnalul de specialitate “Nature Medicine”.