Prețul energiei pe bursă, aproape dublu față de anul trecut

Prețul energiei pe piața pentru ziua următoare, piața spot a bursei de energie OPCOM, a ajuns joi la valori aproape duble față de aceeași perioadă a anului trecut, în condițiile în care au loc un număr-record de tranzacții, potrivit Agerpres. Astfel, pentru ziua de joi, 20 iulie, prețul mediu pe PZU a fost 282 lei pe MWh, de aproape două ori mai mare față de ziua de 20 iulie 2016, când pe aceeași piață energia se tranzacționa cu 152 de lei pe MWh. Totodată, pe intervale orare, cel mai mare preț pentru ziua de ieri a fost 347 de lei pe MWh, pentru ora 21:00.
Piața spot din România este cuplată cu piețele similare din Ungaria, Cehia și Slovacia și, potrivit rezultatelor comparative din toate aceste țări, se observă că în România prețurile sunt fie egale, fie mai mari decât în celelalte piețe din regiune. Operatorii din piață au semnalat în ultima vreme faptul că prețul energiei pe bursă continuă să crească, deși, după perioada ianuarie-februarie, când au fost atinse cote alarmante de 680 de lei pe MWh, toată lumea se aștepta la o calmare a pieței. Specialiștii pun toată această situație pe seama unei oferte scăzute de energie din piață, ca urmare a perioadei secetoase și fără vânt, care duce la un deficit de energie ieftină, hidro și eoliană, și la o creștere a producției de energie scumpă, precum cea pe cărbune. Toate acestea coroborate cu accentuarea consumului de electricitate în România și în regiune.

MAE atenționează asupra călătoriilor în Bosnia și Herțegovina

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Bosnia și Herțegovina că acest stat se confruntă cu incendii de vegetație în zona centrală și de sud, în apropierea localităților Ljubinje, Caplijna și Jablanica, potrivit Agerpres. Activitățile de stingere a incendiilor au fost blocate temporar în zona Jablanica din cauza riscului de explozie a unor obiecte (muniție, proiectile) rămase neexplodate- UXO. În plus, arată MAE, regiunile Bihac, Prijedor și Banja Luka se vor confrunta cu temperaturi extreme de peste 35 grade, fiind emis cod portocaliu. Întrucât incendiile sunt active și situația poate suporta modificări de la o oră la alta, se recomandă cetățenilor români ca înainte de a porni spre Bosnia și Herțegovina (BiH) să consulte, pentru informații actualizate permanent, paginile de Internet www.meteoalarm.eu și bihamk.ba.
Cetățenii români afectați de situație pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sarajevo: +38733207447 sau +38761428354, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență au la dispoziție și telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României la Sarajevo: +38761428354.
Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet sarajevo.mae.ro, www.mae.ro și reamintește faptul că toţi cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (disponibilă gratuit în „App Store” și „Google Play”), care oferă informații și sfaturi de călătorie.