Fost prim-ministru, Victor Ponta este noul şef al Secretariatului General al Guvernului. Acesta a declarat că premierul Sorin Grindeanu i-a propus în cursul zilei de joi să meargă în echipa sa şi susţine că a acceptat pentru că Executivul nu este un supermarket ”pe care să îl închizi”.
”În ultimele trei zile, Sorin Grindeanu a trecut un test mafiot, ameninţări personale, dezvăluiri, tentative de mituire cu funcţii. Faptul că a trecut acest test a fost motivul pentru care am acceptat”, a spus, vineri seara, Victor Ponta, care a recunoscut că a fost chemat în echipa lui Sorin Grindeanu cu o zi înainte. ”Guvernul nu e al unui partid, ci al României, nu se poate închide ca un supermarket, trebuie să funcţioneze. Premierul va face acest lucru şi îl voi sprijini. Din calitatea pe care o voi ocupa, probabil, temporar”, a mai declarat Ponta. Acesta spune că perioada poate să fie lungă, dacă moţiunea de cenzură va pica în Parlament. În caz contrar, ”dacă moţiunea de cenzură trece, atunci până la numirea unui nou premier, domnul Grindeanu trebuie să asigure funcţionarea Guvernului. Nu poţi să închizi Guvernul la dorinţa domnului Dragnea”. Victor Ponta a declarat că premierul Sorin Grindeanu a vorbit cu preşedintele Klaus Iohannis înainte de a trimite propunerile pentru asigurarea interimatului pentru funcţiile de vicepremier şi ministru al Internelor. Premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administraţia Prezidenţială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne şi de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Totodată, au fost trimise şi propunerile de numire, ca interimari, a lui Augustin Jianu în funcţia de vicepremier, ministru al Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene şi a premierului Sorin Grindeanu în funcţia de ministru al Afacerilor Interne.
Pe de altă parte, Ponta a mai precizat faptul că preluarea efectivă a portofoliului Secretariatului General al Guvernului va avea loc astăzi. El a precizat că a avut o primă discuție, sâmbătă, pe acest subiect, cu fostul șef al instituției, Mihai Busuioc. “Dincolo de partea politică, sunt convins că lucrurile intră în normalitate. Luni (n.n.-astăzi) vom face efectiv procesul-verbal de predare-primire al documentelor pe care fostul secretar general al Guvernului, Mihai Busuioc, le avea. Și i-am și cerut sprijinul pentru ceea ce știam că e foarte urgent. Sunt convins că mi-l va acorda în continuare”, a mai spus Ponta. Acesta a mai anunțat că astăzi va avea loc o ședință pregătitoare la Palatul Victoria, în vederea reglării părții de avizare a unor proiecte de acte normative care trebuie adoptate urgent în ședința de Guvern.