Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că va desemna un nou premier după ce va asculta toate părţile şi va trage concluziile, afirmând că majoritatea va fi verificată în Parlament. Întrebat cum va „testa” majoritatea parlamentară, acesta a răspuns:”O să rezolv această problemă foarte repede. Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează. Este simplu, nu este nicio complicaţie. Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea pe urmă se verifică real în Parlament”.
Pe de altă parte, dat între primele două variante de premier ale lui Liviu Dragnea, Florin Georgescu nu îşi doreşte postul. Anunţul a fost făcut de vicepreşedintele PSD, Ecaterina Andronescu. Senatorul social-democrat a declarat că a avut o discuţie cu Florin Georgescu, iar acesta i-a spus că nu-şi doreşte să fie premier, având şi „ceva probleme de sănătate”. „Domnia sa este tentat să rămână la bancă, nu să vină la guvernare. Cred că ar fi o soluţie foarte bună, are experienţa guvernării. Mi-a spus că are şi ceva probleme de sănătate, dar preferă să rămână la bancă. Eu zic că poate, insistând, reuşim să-l convingem”, a spus Ecaterina Andronescu. Fostul premier Victor Ponta are însă o altă variantă. El susţine, într-o postare pe Facebook, că lui Georgescu nu i se va propune postul de premier, „în mod serios”. „Dacă Florin Georgescu ar fi fost propus de către PSD pentru funcţia de prim-ministru l-aş fi votat cu toată inima şi aş fi convins încă 50 de parlamentari din afara PSD –
ALDE să o facă / după care aş fi fost liniştit că economia românească va merge bine, măsurile sociale implementate, vom avea din nou competenţă profesională şi seriozitate, stabilitate şi predictibilitate; şi mai ales aş fi fost convins că Guvernul va fi condus de la Palatul Victoria – nu din alte birouri. Ca să nu mai vorbesc de faptul că preşedintele Iohannis nu ar fi avut niciun motiv să îl respingă – absolut niciunul! Din păcate nu cred că îi va propune cineva în mod serios lui Florin Georgescu această funcţie – şi ştiu destui care vor răsufla uşuraţi că el a refuzat din start orice discuţie având acest obiect ! „Prietenii” ştiu de ce… ”, a scris Ponta pe Facebook. Pe lista scurtă a lui Dragnea se mai află senatorul Mihai Fifor. De altfel, şi primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat că, din informaţiile pe care le deţine,Partidul Social Democrat are circa patru-cinci propuneri de candidaţi pentru funcţia de premier, pe listă fiind şi doamne. „Din câte ştiu eu, sunt circa patru-cinci propuneri de candidaţi, şi colegi din partid, şi oameni de stânga, chiar dacă nu au carnet de partid, care au colaborat cu noi. Sunt şi doamne”, a declarat Gabriela Firea, într-o intervenţie telefonică, ieri. Edilul a precizat că noul lider de la Palatul Victoria trebuie să ştie să-şi alcătuiască echipa. „Trebuie să fie un om care să aibă o reputaţie de netăgăduit, să fie un om onest, un profesionist, un om care, aş adăuga eu, să ştie să coordoneze echipe, să ştie să îşi impună respectul pentru că, dacă este ceva de reproşat fostului manager al Guvernului este această lipsă a calităţii de a crea echipe integrale”, a mai spus Firea. Surse din PSD au declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, că prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, şi liderul grupului PSD din Senat, Mihai Fifor, sunt variantele social democraţilor pentru funcţia de premier, o decizie în ce priveşte varianta finală urmând a fi luată astăzi, prin vot, în Comitetul Executiv Naţional al PSD. Preşedintele Klaus Iohannis se va consulta astăzi, la Palatul Cotroceni, cu toate partidele parlamentare, în vederea desemnării unui nou prim-ministru. Consultările încep la ora 15, când preşedintele a invitat PSD şi ALDE, iar de la ora 16, PNL. Cu partidele mari, Iohannis va sta de vorbă câte o oră, în timp ce cu celelalte formaţiuni va discuta câte 30 de minute. Astfel, de la ora 17, la consultări va merge USR, la 17.30 PMP, la 18 UDMR, iar la 18.30 grupul minorităţilor naţionale.