Încrederea companiilor germane în economie a înregistrat o creștere record în iunie, ceea ce sugerează că directorii companiilor din cea mai mare economie europeană nu sunt îngrijorați de amenințarea creșterii protecționismului, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.
Luni, Institutul de cercetare economică Ifo a anunțat că încrederea companiilor germane în economie a urcat în iunie până la valoare de 115,1 puncte, cel mai ridicat nivel începând din 1991, de la o valoare revizuită de 114,6 puncte în mai. Cifra anunțată de Ifo este peste estimările analiștilor intervievați de Bloomberg care mizau pe o valoare de 114,5 puncte.
Realizat pe baza unui sondaj în rândul a aproximativ 7.000 de firme, indicatorul Ifo arată atât opiniile șefilor de companii față de condițiile economice actuale din Germania, cât și așteptările lor pentru următoarele șase luni. Astfel, încrederea șefilor de companii în situația actuală din Germană a urcat în iunie la 124,1 puncte, de la o valoare revizuită de 123,1 puncte în mai, estimează Ifo.
Progresele înregistrate de economia germană continuă în trimestrul doi din 2017, sprijinite de majorarea semnificativă a cheltuielilor private și de stat și de expansiunea producției industriale, se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei de la Berlin.
„Într-un mediu global care s-a redresat ușor, exporturile Germaniei rămân pe un trend ascendent”, în timp ce se continuă diminuarea excedentului de cont curent, tendință care a început la mijlocul anului trecut, a apreciat recent Ministerul Economiei.
Creșterea economică în Germania a continuat să se consolideze la începutul anului, în condițiile în care vremea favorabilă a stimulat construcțiile, iar exporturile au profitat de revenirea cererii mondiale.
Conform unei estimări preliminare publicate recent de Oficiul federal de Statistică (Destatis), în perioada ianuarie-martie 2017, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat o creștere de 0,6% comparativ cu trimestrul precedent, după un avans de 0,4% în ultimele trei luni ale anului trecut și o creștere de 0,2% în trimestrul al treilea din 2016.
Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, cea mai mare economie europeană a înregistrat o creștere de 1,7% în perioada ianuarie-martie 2017.