Copiii erau instruiți cum să fure chiar de către părinți !

F.T.

Ieri dimineață, procurorii DIICOT din Iași, sprijiniți de ofițeri de la Brigăzile de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Ploiești, Bacău și de jandarmi, au descins, simultan, în mai multe locații din Prahova, Roman și Iași, pentru documentarea unei cauze care are ca obiect destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de trafic de minori.
În paralel, tot ieri, polițiști din cadrul Direcției de Poliție Judiciară din Paris au derulat în Franța “o acțiune de mare amploare” – după cum se precizează într-un comunicat al DIICOT – , pentru ridicarea unor persoane care fac parte din același grup infracțional.
În dosarul instrumentat de anchetatorii români și francezi sunt vizate peste 120 de persoane de pe teritoriile celor două state – printre care se numără și 70 de minori, cu vârste între 10 și 13 ani !
Vizavi de această speță, DIICOT Iași a dat următorul comunicat: “Pe raza municipiilor Iaşi și Roman s-a constituit o grupare infracţională specializată în comiterea infracțiunii de trafic de minori. Membrii grupării și-au exploatat propriii copii minori, cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani, determinându-i să comită furturi din buzunare, din genţi sau din incinta unor societăţi comerciale, bunurile fiind însuşite de membrii grupării. Minorilor li s-a impus să fure constant, susținând în acest mod stilul de viață parazitar al părinților. Membrii grupării infracţionale și-au exploatat propriii copii minori atât pe raza municipiului Iaşi, cât și în Paris. Aceștia au fost determinați și îndrumați să comită furturi din buzunare în mijloacele de transport în comun, stații şi în incinta marilor complexe comerciale. Bunurile sustrase – constând în portofele, aparate telefonice, sume de bani sau alte bunuri de valoare – erau predate părinților care le valorificau”.
Anchetatorii mai precizează în același comunicat de presă că părinții minorilor implicați în furturi stabileau “programul de lucru, modul de acțiune, locurile unde se ascundeau bunurile furate pentru a fi ulterior recuperate. De asemenea, minorilor li se impuneau sume zilnice pe care trebuia să le aducă acasă în funcție de zona unde erau trimiși să fure. După ce erau instruiți pe raza municipiului Iași, minorii erau transportaţi în Paris, în mai multe tabere locuite de rromi, de unde ulterior erau îndrumați de propriii părinți în activitatea infracțională”.
Pentru documentarea activităților infracționale amintite mai sus, anchetatorii români au solicitat informații autorităților franceze în anul 2016, iar ulterior a fost constituită o echipă comună de anchetă, ce a acționat pentru probarea activităților infracționale.