Violeta Stoica

Imaginea sumbră a blocurilor aflate pe strada Libertății, din apropierea uneia dintre porțile de intrare în municipiul Ploiești – Gara de Vest –, a devenit un punct negru de reper pe harta orașului. “Găurile pictate” cu graffiti, sălaș al oamenilor străzii care se mai aciuează în apartamentele scheletice și bălăriile care completează tabloul rușinos, ar putea să fie finalizate, în cele din urmă, la zece ani de la începerea lucrărilor de construcție și să devină locuințe pentru persoanele care au mare nevoie de un acoperiș deasupra capului.
Chiriașii dați afară din fostele case naționalizate ar putea să trăiască având speranța că încheierea lucrărilor la blocurile de pe Libertății le-ar putea da șansa să trăiască “în casa lor”. Asta dacă nu cumva se va mai trece printr-un alt blocaj și se va ajunge în situația în care va fi mai ieftin ca blocurile respective să fie demolate, decât să fie finalizate actualele schelete din beton cu ziduri din BCA.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a alocat o tranșă din fondurile necesare pentru reluarea și finalizarea blocurilor sociale aflate pe strada Libertății din municipiul Ploiești. În urma semnării unui contract de finanțare între Primăria Ploiești și MDRAP pentru Programul de construcţii de locuinţe sociale destinate chiriaşilor evacuaţi din casele naţionalizate, municipalitatea a primit suma de 2,5 milioane de lei cu această destinație, fiind necesară și rectificarea în plus a bugetului Ploieștiului.
Blocurile din apropierea Gării de Vest se află într-o stare jalnică, fiind un adevărat focar de infecție pentru celelalte locuințe aflate în zona străzii Libertății. Deocamdată, acest ansamblu de blocuri a ajuns raiul “pictorilor” în graffiti, dar speranța este ca – după finalizarea lucrărilor – să devină locuințe pentru chiriașii evacuați din casele retrocedate foștilor proprietari.
3-aIstoria blocurilor de pe Libertății se pierde în timp, acest ansamblu fiind demarat în anul 2007. Autorizația de construire a acestor blocuri de locuințe a fost emisă pentru prima dată în noiembrie 2007, în aceeași lună fiind demarate și lucrările. În octombrie 2008, acestea au fost sistate, dar au fost reluate în mai 2010. La puțin timp după acest moment, s-a renunțat la continuarea lucrărilor, în prezent contractul fiind reziliat din cauza nerespectării obligațiilor contractuale ale constructorului.
În anul 2014, Primăria Ploiești a refăcut documentația tehnică pentru restul de executat, valoarea necesară estimată fiind de circa 13,5 milioane de lei fără TVA. În aprilie 2016, a fost emisă o nouă autorizație de construire pentru executarea lucrărilor de finalizare a obiectivului de investiții, aflat la un stadiu fizic de numai 24%.
În afara fondurilor care vor fi alocate de la Ministerul Dezvoltării, la începutul acestui an, municipalitatea a decis ca restul fondurilor prevăzute în buget cu această destinație să provină din cel mai recent credit contractat de Primăria Ploiești, cel cu EximBank.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentAngajăm, angajăm!
Articolul următorDIN CULISE