Un grup alcătuit din câţiva oameni de ştiinţă din întreaga lume preconizează un viitor mai bun pentru persoanele care suferă de diabet de tip II: consumul de broccoli ar putea reprezenta o nouă metodă de control al acestei afecţiuni, în lipsa efectelor secundare ale tratamentului medicamentos prescris în mod normal pentru diabetici, scrie pbs.org., preluat de MedLive.ro.
În zilele noastre, diabetul afectează mai mult de 400 de milioane de oameni din întreaga lume, de patru ori mai mulţi oameni decât în anii 1980. O parte a problemei cu care ne confruntăm la nivel mondial o reprezintă faptul că boala poate progresa neobservată ani la rândul, până când complicaţiile severe ies la suprafaţă, aşa cum se întâmplă cu afecţiunile de rinichi declanşate pe fondul acestei boli. “Pentru mulţi pacienţi ar fi mult mai uşor să consume broccoli, decât să ia o pastilă. De aceea, sunt necesare studiile de specialitate care să ne ajute să găsim metode alternative pentru adresare adecvată a acestei afecţiuni în stadiile incipiente ale bolii,” a declarat Ander Rosengren, autorul principal al studiului şi cercetător în cadrul Universităţii din Gothenburg, Suedia. Scopul acestor cercetări este găsirea unei alternative viabile pentru metformina, medicamentul prescris pentru managementul diabetului ce ajută la reglarea producţiei de glucoză la nivelul ficatului. Deşi acest medicament are rezultate bune, vine la pachet cu o serie de efecte secundare. Unul dintre cele mai mari riscuri al acestui medicament este faptul că nu poate fi administrat de persoanele care au dereglări ale funcţiilor renale, iar aceasta este una dintre principalele complicaţii declanşate pe fondul diabetului de tip II.
În plus, metformina poate declanşa reacţii adverse precum dureri stomacale, balonare şi diaree. Dr. Rosengren şi colegii săi au încercat să găsească un medicament care ar putea să modifice un set de gene asociate diabetului. Un test preliminar, în cadrul căruia au fost asociate 50 de gene ale ficatului implicate în cazul diabetului de tip II şi 3.800 de substanţe farmaceutice, a ajutat la descoperirea unui compus numit sulforafan. Acest compus se găseşte în legumele din familia crucifere, cum este broccoli, şi are un efect de a regla insulina din organism, conform studiilor de laborator efectuate pe şobolani. Pentru a determina dacă sulforafanul modifică nivelul de zahăr din sânge, cercetătorii au analizat o serie de experimente realizate anterior înainte de a conduce studiul pe subiecţii umani. Teste de laborator au arătat că sulforafanul poate împiedica producţia excesivă de glucoză în celulele hepatice, dar şi dezvoltarea intoleranţei la glucoză – un semn distinctiv al diabetului zaharat. În plus, această substanţă a redus nivelul de glocoză din sânge mult mai eficient decât o face merformina, medicamentul recomandat persoanelor ce suferă de diabet de tip II. Rezultatele pozitive i-a încurajat pe cercetători să efectueze un test pe subiecţii umani. Aceştia au recrutat 97 de persoane diabetice, cărora le-au fost administrate doze zilnice de sulforafan – sub forma unui extract din broccoli –
timp de 12 săptămâni. Testele au arătat că pacienţii cărora le-au fost administrate dozele de extract din broccoli au prezentat o reducere semnificativă a nivelului de zahăr din sânge. Cele mai bune rezultate au fost observate în rândul pacienţilor supraponderali ce sufereau de cazuri mai grave de diabet zaharat de tip II.
În plus, niciun pacient nu a suferit de efecte secundare pe termen scurt sau lung pe toată durata studiului. “Înainte de a vă grăbi spre magazin, trebuie să ştiţi că sulforafanul a fost administrat în cantităţi de 100 de ori mai mari decât se regăseşte în mod natural în broccoli. Cu alte cuvinte, dozele zilnice de sulforafan administrate pacienţilor pe parcursul testului au reprezentat echivalentul a aproximativ 11 kilograme de broccoli,” avertizează autorii studiului. Mai mult, experţii recomandă ca persoanele ce suferă de diabet zaharat de tip II să aştepte reglementarea acestor medicamente înainte de a încerca acest tip de tratament. “Acest extract are potenţialul de a deveni un complement important al opţiunilor de tratament existente pentru controlul diabetului de tip II,” conchide Dr. Rosengren.