Klaus Iohannis a semnat ieri decretul prin care Mihai Tudose este oficial desemnat candidat la funcţia de premier, informează Administraţia Prezidenţială. „Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat ieri, 27 iunie, decretul privind desemnarea domnului Mihai Tudose în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru, pentru a cere votul de încredere Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată”, transmite Cotroceniul. Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat luni la ora 20.00 că l-a desemnat pe Mihai Tudose, propunerea PSD-ALDE, drept viitor premier. Iohannis şi-a motivat decizia spunând că România e în criză politică, iar această criză „dăunează grav României”. Acesta a cerut partidelor să urgenteze procedurile parlamentare astfel încât România să aibă guvern în această săptămână.
Puterea de muncă, experienţa şi rezultatele sale sunt calităţile care îl recomandă pentru a conduce viitorul guvern, a declarat, ieri, Mihai Tudose, el precizând că desemnarea noilor miniştri nu este un demers personal, ci este al întregii coaliţii de guvernare.
De altfel, premierul desemnat, Mihai Tudose, a venit, ieri, la cabinetul liderului PSD Liviu Dragnea, de la Camera Deputaţilor, cei doi discutând, potrivit unor surse politice, despre componenţa şi structura noului Guvern, dar şi despre paşii procedurali de urmat în ceea ce priveşte învestirea. Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD au fost chemaţi ieri, la Palatul Parlamentului, la sala grupului deputaţilor social-democraţi pentru a aproba lista cu miniştrii care vor face parte din noul guvern. Şedinţa este programată să înceapă la ora 12.30.Premierul desemnat are la dispoziţie maximum 10 zile pentru a propune o listă de miniştri şi a cere votul de încredere Parlamentului.