Rusia „nu are absolut nicio legătură” cu atacul cibernetic „fără precedent” care a afectat vineri cel puţin 150 de ţări, a susţinut ieri preşedintele rus Vladimir Putin, în condiţiile în care hackerii ruşi sunt acuzaţi frecvent de atacuri informatice de anvergură, în special de Statele Unite ale Americii, scrie AFP.
„Rusia nu are absolut nicio legătură cu virusul informatic” la originea atacului care a infectat zeci de mii de computere din Rusia până în Spania, Mexic, China şi Australia, a afirmat preşedintele rus, într-o conferinţă susţinută la Beijing.
SUA au acuzat în mai multe rânduri Rusia de ingerinţa în alegerile prezidenţiale americane, afirmând că hackeri ruşi au piratat mailurile candidatei democrate Hillary Clinton. Acuzaţiile au fost respinse de Rusia.
La finele lui aprilie, un raport al companiei nipone de securitate cibernetică Trend Micro a afirmat că mişcarea candidatului la prezidenţialele franceze Emmanuel Macron, devenit ulterior preşedinte, a fost ţinta unei tentative de phising posibil din partea unei grupări ruseşti. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a negat orice implicare rusească.
„Se caută în continuare vinovaţi acolo unde nu sunt”, a afirmat ieri Putin, reamintind că potrivit Microsoft „serviciile speciale americane sunt sursa primară a virusului”.
Societatea Kaspersky a afirmat la rândul său că softul incriminat a fost publicat în aprilie de grupul de hackeri „Shadow Brokers”, care afirmă că a descoperit o falie de securitate în documente furate de la NSA.
„Anul trecut, am propus partenerilor noştri americani să lucrăm împreună în chestiuni de securitate cibernetică şi chiar să încheiem acorduri interguvernamentale pe acest subiect, dar propunerea noastră a fost refuzată”, a adăugat el.
Acum, „când ştim că un duh scăpat din sticlă (…) se poate întoarce împotriva creatorilor săi, este necesar ca problema să fie abordată imediat la un nivel politic serios”, a mai spus Vladimir Putin.