Un sfert din numărul adolescenţilor din Anglia şi Ţara Galilor fac exces de dulciuri şi 14% dintre aceştia consumă sucuri acidulate zilnic, potrivit unui raport care arată că obezitatea în rândul adolescenţilor creşte în toată Europa. Un număr şi mai mare de adolescenţi se confruntă cu dinţi cariaţi, în condiţiile în care o treime dintre adolescenţi consumă produse de patiserie şi 60% dintre aceştia îşi petrec majoritatea timpului stând, potrivit The Guardian.
Constatările se regăsesc într-un raport privind obezitatea adolescenţilor în întreaga Europă, elaborat de cercetătorii de la Universitatea St Andrews pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS). „Majoritatea tinerilor nu vor depăşi această problemă. Aproximativ patru din cinci adolescenţi care devin obezi vor continua să se confrunte cu probleme privind greutatea şi în viaţa de adult”, a declarat Gauden Galea, director al diviziei OMS a bolilor netransmisibile, care include obezitatea.
Pe tot cuprinsul Europei, tinerii se confruntă cu mari fluctuaţii de greutate. Aceştia consumă prea mult zahăr şi prea puţine fructe şi legume, pe lângă faptul că îşi petrec prea mult timp stând – cel mai adesea în faţa unui calculator.
În 2014, doar o treime (38%) dintre adolescenţii cu vârste cuprinse între 11 şi 15 ani din 40 de ţări şi regiuni din Europa au raportat un consum zilnic de fructe, în timp ce 3% au susţinut că nu consumă niciodată. Băieţii au prezentat un consum semnificativ mai scăzut de fructe faţă de fete şi, pe măsură ce aceştia au înaintat în vârstă, consumul a scăzut. Se pare însă că cei care provin din familii mai bogate, din toate ţările, au mâncat mai multe fructe decât ceilalţi. De asemenea, o treime (36%) dintre adolescenţi au consumat regulat legume, dar 5% au afirmat că nu consumă niciodată legume.
Obezitatea poate aduce după sine dezvoltarea diabetului zaharat de tip 2, a hipertensiunii arteriale şi a bolilor de inimă.