Un număr de 33 de membri ai Parlamentului European, din cadrul mai multor partide, au trimis miercuri o scrisoare preşedinţilor de partide parlamentare din România prin care solicita ca legislativul să nu susţină organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei pentru redefinirea familiei ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie, considerând că astfel se limitează definiţia familiei, incitând la discriminarea familiilor care nu corespund noţiunii promovate de iniţiatorii referendumului. „Permiţând desfăşurarea referendumului, fără a prevedea nicio formă alternativă de recunoaştere juridică a cuplurilor necăsătorite, păreţi să aprobaţi încălcarea continuată a drepturilor omului pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi pentru copiii care trăiesc în familii formate din parteneri ce nu sunt căsătoriţi sau copiii care trăiesc în familii monoparentale. Într-adevăr, această dezbatere se referă la oameni şi familii reale, care sunt în prezent excluse, cu consecinţe grave, de la a beneficia de un set de drepturi de bază, însoţite de îndatoriri aferente. Fără o formă de recunoaştere din partea statului, aceşti oameni nu au dreptul la protecţia căminului familial şi nu au voie să aibă grijă de copiii partenerului lor atunci când acest lucru este cel mai necesar, de exemplu în urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzaţi să-şi viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la moştenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Şi, cel mai adesea, copiii lor -din relaţiile anterioare – sunt primele victime ale acestei lipse de recunoaşteri”, se arată în textul scrisorii, pe care v-o transmitem în ataşament.
Este vorba de parlamentari de la Verzi/Alianţa Liberă Europeană, Stânga Unită Europeană/Stânga Verde Nordică, Alianţa Progresistă a Socialiştilor şi Democraţilor, Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, Alianţa Liberalilor şi Democraţilor pentru Europa şi chiar şi un reprezentant al Partidului Popular European.
Iată textul scrisorii transmise de cei 33 parlamentari:
„În calitate de membri ai Parlamentului European reprezentând diverse grupuri politice şi din diferite state membre ale Uniunii Europene, dorim să facem un apel la Dumneavoastră pentru a sprijini tratamentul egal şi nediscriminarea pentru toţi cetăţenii României, inclusiv pentru cuplurile de acelaşi sex. În special, vă îndemnăm respectuos să nu sprijiniţi referendumul propus cu privire la definiţia familiei.
Într-adevăr, începând de anul trecut, în România a fost organizată o campanie în favoarea organizării unui referendum privind redefinirea familiei în Constituţie ca fiind bazată exclusiv pe căsătoria dintre bărbat şi femeie. Această propunere este cu adevărat surprinzătoare, deoarece cuplurilor de acelaşi sex le este deja interzis să se căsătorească prin prevederile Codului Civil în vigoare, care interzice, de asemenea, recunoaşterea căsătoriilor civile sau parteneriatelor înregistrate între persoane de acelaşi sex încheiate legal în străinătate. Deşi nu dorim să intervenim direct asupra prevederilor legislative care guvernează dreptul familiei în România, regretăm că un asemenea referendum ar incita pe mai departe la discriminare faţă de familii – în diferitele lor forme – care există deja în societatea românească. Permiţând desfăşurarea referendumului, fără a prevedea nicio formă alternativă de recunoaştere juridică a cuplurilor necăsătorite, păreţi să aprobaţi încălcarea continuată a drepturilor omului pentru cuplurile de acelaşi sex, dar şi pentru copiii care trăiesc în familii formate din parteneri ce nu sunt căsătoriţi sau copiii care trăiesc în familii monoparentale.
Într-adevăr, această dezbatere se referă la oameni şi familii reale, care sunt în prezent excluse, cu consecinţe grave, de la a beneficia de un set de drepturi de bază, însoţite de îndatoriri aferente. Fără o formă de recunoaştere din partea statului, aceşti oameni nu au dreptul la protecţia căminului familial şi nu au voie să aibă grijă de copiii partenerului lor atunci când acest lucru este cel mai necesar, de exemplu în urma decesului unuia dintre parteneri. Ei pot fi refuzaţi să-şi viziteze partenerul la spital, nu au dreptul la moştenire, nu au acces la drepturi sociale fundamentale ca parteneri etc. Şi, cel mai adesea, copiii lor – din relaţiile anterioare – sunt primele victime ale acestei lipse de recunoaşteri.
În conformitate cu actualele prevederi din legislaţia europeană privind drepturile omului, este încă permisă limitarea instituţiei căsătoriei la cuplurile de sex diferit. Cu toate acestea, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a recunoscut în mod clar dreptul la respectarea vieţii private şi de familie (articolul 8 CEDO) pentru cuplurile de acelaşi sex şi obligă statele să prevadă o formă alternativă de recunoaştere a cuplurilor de acelaşi sex (Oliari şi Alţii împotriva Italiei, aplicaţiile cu numărul 18766/11 şi 36030/11, 21 iulie 2015). De asemenea, Curtea a hotărât că statele nu trebuie să facă discriminări între cuplurile de acelaşi sex şi cele de sex diferit atunci când creează o astfel de formă alternativă de recunoaştere (Vallianatos şi alţii împotriva Greciei, aplicaţiile cu numărul 29381/09 şi 32684/09, 7 noiembrie 2013).
Toţi trăim în Uniunea Europeană – o uniune a valorilor democratice care garantează cetăţenilor europeni şi membrilor familiilor lor dreptul de a circula liber între statele membre şi de a locui oriunde pe teritoriul UE. Cuplurile de acelaşi sex stabilite în statele membre care acordă recunoaşterea legală şi protecţia familiilor lor nu pot fi tratate ca străini unul faţă de celălalt atunci când trec graniţa României. În ciuda solicitărilor repetate ale Parlamentului European, cuplurile de acelaşi sex sau cuplurile de sex diferit recunoscute prin parteneriate înregistrate nu dispun în prezent de protecţia legii într-o minoritate în continuă scădere a statelor membre, inclusiv în România. Situaţia cuplurilor de acelaşi sex care se bucură de dreptul lor de a circula liber pe teritoriul UE este, de asemenea, în atenţia Curţii de Justiţie a UE (CJUE) în cazul Coman.
Într-adevăr, Curtea Constituţională a României a căutat îndrumarea CJUE în interpretarea prevederilor europene de drepturile omului, a dreptului Uniunii Europene şi a prevederilor constituţionale ale României.
Din toate aceste motive, invităm Parlamentul României să nu susţină organizarea unui referendum care ar diviza şi mai mult societatea şi care ar consacra în textul Constituţiei discriminarea cuplurilor de acelaşi sex şi a cuplurilor de sex diferite care nu sunt căsătorite, text fundamental destinat protecţiei vieţii de familie pentru toţi. Vă invităm mai degrabă să creaţi o formă de recunoaştere suplimentară şi alternativa pentru toate cuplurile, inclusiv pentru cuplurile de acelaşi sex, pentru a asigura un nivel minimal de protecţie la care acestea au dreptul în temeiul legislaţiei europene din domeniul drepturilor omului.”