Căpitanul echipei de Fed Cup a României, Ilie Năstase, a anunțat, ieri, prin intermediul unui comunicat postat pe contul său de Facebook, că va coopera pe deplin cu Federația Internațională de Tenis (ITF) în cadrul anchetei al cărei obiect îl face, potrivit Agerpres.
”Respect procedurile care au loc în prezent în baza Politicii ITF privind Protecția și Bunăstarea Jucătorilor (ITF Welfare Policy) și ofer cooperarea mea deplină Completului Intern de Soluționare învestit cu acest caz. Am transmis deja un răspuns motivat la acuzațiile oficiale care mi-au fost aduse la cunoștință de către Federație”, a precizat Năstase în legătură cu investigația ITF aflată în curs de desfășurare privind evenimentele de la meciul de Fed Cup dintre România și Marea Britanie din perioada 20-23 aprilie 2017. Năstase afirmă că a solicitat să fie audiat de completul de soluționare a acestui caz pentru a prezenta perspectiva sa asupra evenimentelor: ”Am solicitat, de asemenea, ca o audiere să fie organizată în fața completului, pentru a îmi permite să prezint personal înțelegerea mea asupra evenimentelor relevante și concluziile la care am ajuns reflectând asupra situației”. ”Îmi mențin încrederea că, utilizând aceleași standarde care au fost aplicate în cazuri similare, completul va analiza reacțiile mele astfel cum au fost acestea manifestate, în întregul lor context, ținând cont de toate datele și informațiile relevante, precum și de absența intenției mele de a afecta bunăstarea oricărei persoane”, a subliniat Năstase. Fostul tenismen s-a referit și la reacțiile apărute după participarea sa la festivitatea de premiere a câștigătoarei turneului de la Madrid (Simona Halep, n. red.): ”Am observat că a existat, din nefericire, o neînțelegere cu privire la efectele suspendării provizorii impuse în cursul investigației. În urma solicitării mele, ITF a clarificat în mod oficial la 12 mai 2017 că suspendarea provizorie ‘se aplică doar evenimentelor ITF și, deci, nu include Grand Slam-urile’. Organizatorii turneelor de Grand Slam vor fi informați despre conținutul acestei clarificări”.
”Pe lângă regretele publice exprimate pe pagina mea oficială de pe o rețea de socializare, mi-am adresat scuzele prin intermediul unor scrisori personale transmise tuturor persoanelor care ar fi putut fi afectate sau deranjate de evenimentele menționate mai sus sau de modul în care acestea au fost interpretate. Mă aflu în arena publică și sunt deseori supus judecății unor persoane care nu mă cunosc, însă, cu toate că demersurile mele nu au fost niciodată lipsite de greșeli sau neajunsuri, cauza pentru care mă lupt rămâne tenisul, sportul pe care îl iubesc cu adevărat și cu care viața mea s-a confundat. Sper ca aceste clarificări să împiedice speculații sau neînțelegeri suplimentare cu privire la investigația ITF. Aș prefera să nu mai fac alte comentarii până când procedurile oficiale nu vor fi finalizate. Mă aștept ca profesioniștii din media să evite, de asemenea, dezvoltarea acestui subiect până la pronunțarea deciziei finale”, a concluzionat Ilie Năstase.
Ilie Năstase (70 ani), căpitan nejucător al echipei de Fed Cup a României, a fost suspendat de ITF pentru că le-ar fi insultat pe jucătoarea Johanna Konta și pe Anne Keothavong, căpitanul echipei Marii Britanii, precum și un arbitru și o jurnalistă, la meciul de la Mamaia (22 aprilie). Într-o conferință de presă susținută înaintea meciului de la Mamaia, Năstase a avut cuvinte ”sexiste” și ”rasiste” în legătură cu faptul că Serena Williams este însărcinată.
”Vom vedea ce culoare va avea copilul. Poate ciocolată cu lapte?!”, a putut fi auzit Năstase spunând de către jurnaliști. Ulterior, Ilie Năstase și-a cerut scuze într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook pentru ieșirile pe care le-a avut la meciul cu Marea Britanie și față de Serena Williams, însă a considerat că reacțiile presei au fost exagerate.
În urma suspendării, lui Ilie Năstase i-a fost refuzată invitația în Loja regală pentru turneul de la Wimbledon (3-16 iulie), iar Federația Franceză de Tenis a anunțat că nu îi va acorda acreditare nici pentru turneul de la Roland Garros (28 mai-11 iunie).