V. Stoica

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a sancționat de nenumărate ori statul român pentru condițiile din penitenciare. În urmă cu circa trei ani, reprezentanții de atunci ai Ministerului Justiției anunțau că se dorește construirea a două noi penitenciare în România, care să îndeplinească toate criteriile internaționale pentru persoanele condamnate sau aflate în arest preventiv. Una dintre închisori ar urma să fie construită la Berceni, în această privință fiind deja contractate serviciile de întocmire a unui studiu de prefezabilitate pentru acest proiect.
La solicitarea ziarului Prahova, structura de informare publică a Ministerului Justiției a răspuns, în legătură cu proiectul construirii penitenciarului de 1000 de locuri din comuna prahoveană Berceni, că „în luna noiembrie 2016 a fost avizat de către Ministerul Finanțelor
Publice Studiul de prefezabilitate pentru obiectivul <P 47 Berceni- Penitenciar 1000 locuri>, cu avizul nr. 365256 din 02.11.2016. În data de 23.03.2017, Administrația Națională a Penitenciarelor a înaintat la Ministerul Justiției un proiect de Hotărâre de Guvern care vizează și aprobarea achiziției studiului de fezabilitate pentru obiectivul P 47 Berceni.
În bugetul pentru anul 2017 al Administrației Naționale a Penitenciarelor sunt prevăzute fonduri pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiții P 47 Berceni, județul Prahova”.
Din precizările făcute de reprezentanții Ministerului Justiției rezultă că nu a fost abandonată ideea construirii noii închisori de lângă Ploiești, însă până la demararea lucrărilor mai pot trece câțiva ani.
Astfel, a fost reluată ideea de construire a unei noi închisori în apropierea uneia dintre cele două secţii exterioare ale Penitenciarului Ploieşti (cea de la Berceni, satul Moara Nouă), pe locul unei foste unităţi militare care a trecut în administrarea sistemului penitenciar.
Pentru că, după preluarea de către Administraţia Naţională a Penitenciarelor a fostei unităţi militare, toate clădirile existente în perimetrul respectiv au fost demolate, pe terenul viran de la Berceni va putea să apară, după parcurgerea tuturor paşilor, un penitenciar cu 1000 de locuri, cu mai multe pavilioane împărțite în funcție de regimul de detenție.