O grevă generală a fost declanşată ieri de către sindicatele din Grecia, ca formă de protest împotriva unui nou pachet de măsuri de austeritate. Aceasta a afectat transporturile, administraţia şi sistemul sanitar, notează site-ul agenţiei DPA. Zeci de zboruri au fost amânate, iar unele au fost anulate, în condiţiile în care controlorii de trafic aerian au lansat o grevă de patru ore. Legăturile dintre insulele greceşti şi celelalte zone ale ţării au fost practic blocate, marinarii fiind în grevă pentru a doua zi. În plus, aceştia au în plan prelungirea protestelor şi oprirea feriboturilor în porturi până sâmbătă. De asemenea, angajaţii din administraţia publică şi profesorii s-au alăturat grevei, iar muzeele şi şcolile s-au închis. Doctorii din spitalele de stat tratează pacienţii numai în situaţii de urgenţă.
Ieri, la ora prânzului, erau planificate demonstraţii de amploare în Atena şi în alte oraşe, la care erau aşteptaţi membri ai principalelor sindicate din sectorul public şi privat.
Parlamentul grec va vota, astăzi, un pachet de măsuri cerut de creditori pentru a continua planul de salvare financiară. Prevederile de austeritate includ scăderea pensiilor şi majorări de impozite în valoare de 4,9 miliarde de euro anual, pentru a debloca următoarea tranşă de fonduri din partea creditorilor internaţionali.
Grecia a evitat falimentul în ultimii şapte ani, graţie unui plan internaţional de salvare în cuantum de 86 miliarde de euro. În luna iulie, regimul de la Atena trebuie să plătească peste 7 miliarde de euro către Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.