Au fost aprobate normele privind aplicarea Programului „Prima chirie”

Normele privind aplicarea Programului „Prima chirie” – prin care se acordă o primă de relocare șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă, care își schimbă domiciliul la o distanță mai mare de 50 de km pentru a se încadra în muncă – au fost aprobate. Astfel, prima relocare se acordă la cerere, lunar, pentru o perioadă de maximum trei ani, dacă persoanele care solicită acest drept se încadrează în muncă, cu normă întreagă. Prima de relocare reprezintă 75% din suma necesară pentru acoperirea cheltuielilor pentru locuire (chirie și utilități) la noul domiciliu sau reședință, în limita sumei de 900 de lei, lunar.

Acordarea ajutorului de minimis pentru tomate a fost prelungit

Executivul a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, prelungirea termenului de depunere a actelor justificative pentru ajutorul de minimis la tomate, în sensul ca valorificarea producției de tomate din cadrul acestui program să se facă în perioadele ianuarie – 15 iunie, inclusiv, precum și în intervalul noiembrie – 20 decembrie, inclusiv, anunță Infolegal. În acest context, Guvernul mai precizează că producătorii care nu au reușit ca până la data de 1 iunie să iasă cu roșiile pe piață mai au o șansă pentru încasarea ajutorului de 3.000 de euro/beneficiar/an.
“Prin prelungirea acestui termen se urmărește eficientizarea activității sectorului tomate produse în spații protejate, asigurarea necesarului de consum intern din producția autohtonă de tomate, realizarea unei proceduri de identificare a producătorilor autohtoni de produse agricole și o corectă informare a consumatorilor”, mai precizează Infolegal.