Prin Legea nr. 105/2017 se aduc modificări punctuale la reglementările aplicabile pentru angajarea de zilieri – Legea nr. 52/2011 cu modificări ulterioare. „În acest sens perioada maximă pentru care poate fi angajat un zilier este de 90 de zile într-un an. Fac excepţie angajările de zilieri în activităţile de creştere a ovinelor, cabalinelor, bovinelor şi cele din sectorul grădinilor botanice unde perioada maximă anuală pentru care poate fi angajat un zilier este de 180 zile”, arată Adrian Benta, consultant fiscal, pentru Hotnews.
Pentru angajările în acest sector de creşterea animalelor (păşunatul oilor, creşterea bovinelor şi a cabalinelor) registrul zilierilor se poate completa şi săptămânal, mai arată Benta.
Plata zilierului se efectuează zilnic ca regulă generală.
Dacă durata angajării este mai mare de 30 zile, plata zilierului poate fi făcută şi săptămânal, dacă zilierul îşi dă acordul scris pentru acest termen.
În rest, celelalte reglementări rămân nemodificate.
Registrul zilierilor se comunică la ITM până în data de 5 a lunii următoare.
Remuneraţia zilierului este supusă numai impozitului pe venit. Nu se datorează asigurări sociale, însă nici nu conferă vechime în muncă la stagiul de pensii sau pentru alte prestaţii sociale.