Petre Apostol

După ce l-a adus pe cel mai valoros coordonator român al momentului, Cristian Bartha, oficialii clubului de volei Tricolorul LMV Ploieşti au mai realizat un transfer în vederea sezonului viitor. Astfel, la Ploieşti va sosi unul dintre cei mai valoroşi jucători pe postul de centru din America Centrală, anume Julian Bissette, din Sfânta Lucia, o ţară insulară aflată între Martinica şi Barbados, în arhipelagul Caraibe.
Născut la 6 februarie 1991, Bissette are 1.98 m şi 92 kg, ajungând la 3.70 m înalţimea de atac şi la 3.55 m înălţimea de blocaj. Desemnat în 2014 cel mai valoros voleibalist din Sfânta Lucia, acesta evoluează în principal pe postul de centru, dar poate juca, totodată, şi ca universal.
La nivel de club, Julian Bissette a jucat în ţara sa natală pentru St. Mary College, între 2010 şi 2014, după care a sosit în Europa, evoluând două sezoane în prima ligă din Grecia. Mai întâi a fost component al clubului Ment Volley, clasat pe locul 11 în sezonul 2014-2015, după care s-a transferat la A.O. Kifissias, cu care a încheiat pe locul al patrulea în ierarhia sezonului 2015-2016, dar a fost şi finalist în Cupa Greciei, pierzând duelul pentru aur cu Olympiacos. În sezonul trecut, a părăsit Grecia pentru o aventură în prima ligă franceză, cu Narbonne, care, însă, a încheiat pe ultima poziţie a ierarhiei, în vreme ce în Cupa Franţei a ocupat locul al nouălea.
Ca performanţe individuale la nivel de club, Bissette a fost al treilea atacant în 2015 în campionatul Greciei (63 de seturi, 95 puncte din 152 de atacuri – 62,50%), dar şi al optulea jucător la blocaj (63 de seturi, 50 puncte de blocaj – 0,79 media pe set). În 2016, a fost chiar votat cel mai valoros centru al sezonului, iar în a opta etapă a campionatului a fost desemnat MVP. Când a evoluat la A.O. Kifissias a fost, totodată, şi cel mai bun jucător la capitolul blocaje din campionat, cu 75 de puncte în 86 de seturi (0,78 blocaje pe set), dar şi al doilea în clasamentul atacanţilor, cu 155 puncte pe atac din 252 (61,51%), fiind votat de opt ori în echipa etapei.
În sezonul trecut, pentru Narbonne, a fost al 18-lea în clasamentul jucătorilor la blocaj în Ligue A masculine, prima ligă din Hexagon, cu 36 de puncte realizate prin blocaj, în 19 partide, încheind cu un total de 113 puncte.
Julian Bissette este, totodată, unul dintre jucătorii de bază ai echipei naţionale a statului din Sfânta Lucia, pentru care evoluează din 2011. În anul 2014 a avut cea mai bună evoluţie pentru reprezentativa ţării sale, în cadrul calificărilor la Campionatul Mondial din regiunea NORCECA (Confederaţia de Volei din America de Nord, Centrală şi din Caraibe), unde a fost cel mai bun marcator şi desemnat ca fiind cel mai bun universal al competiţiei. Reprezentativa insulară nu a reuşit, însă, calificarea la Mondiale, oprindu-se în penultima fază preliminară, într-o grupă cu SUA şi Guatemala.