Tasha Eurich, autoare a cărţii ”Insight”, susţine că începerea oricărei zile cu întrebări cu termenul ”ce” poate ajuta la rezolvarea mai rapidă a problemelor şi poate îmbunătăţi concentrarea persoanelor asupra problemei.TASHA
Potrivit The Independent, în noua sa carte, Eurich argumentează că omul poate avea succes în funcţie de cât de bine se cunoaşte pe sine însuşi. De asemenea, aceasta oferă mai multe strategii de cunoaştere de sine, fiecare fiind caracterizată drept extrem de eficientă.
Una dintre strategiile sus menţionate este înlocuirea lui ”de ce” cu ”ce”. Când te confrunţi cu o situaţie dificilă sau ai cauzat o problemă într-o anumită măsură, Eurich scrie că ar trebui să îţi adresezi întrebări cu ”ce”, în loc de ”de ce”.
Autoarea dă ca exemplu prezentarea unui proiect într-o manieră deplorabilă în faţa profesorului sau clientului.
”S-ar putea să te întrebi, dacă eşti bine intenţionat şi o persoană de succes: «De ce am procedat atât de greşit?» sau «De ce am stricat totul?». Ce am învăţat eu, din cercetările mele, este că atunci când ne adresăm întrebări cu «de ce», ne aruncăm singuri într-o spirală a urii de sine”, spune Eurich.
”Întrebarea ne face să fim depresivi şi are tendinţa de a ne îndemna să ne gândim la alte lucruri, dar într-o manieră deloc productivă. În schimb, dacă ne adresăm cu ”ce” – termenul implică o orientare spre viitor, iar acest lucru poate face diferenţa”.
Autoarea dă şi exemple: ”Te-ai putea întreba «Ce pot să fac diferit pe viitor?» sau «Ce pot învăţa din acest eveniment ca să fiu mai productiv data viitoare?»”.
Prin urmare, tehnica ”ce şi nu de ce” poate scoate oamenii dintr-o mentalitate de milă şi îi orientează în mod direct spre viitor.
Scriitoarea concluzionează: „Efectuarea tranziţiei de la «de ce» la «ce» poate face diferenţa între a fi o victimă şi a fi o persoană de succes”.