O agenție destinată controalelor antidoping, independentă de federațiile internaționale, va fi creată sub supravegherea Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA), a anunțat președintele acestei organizații, Craig Reedie, joi la Montreal, cu ocazia Consiliului fondatorilor AMA, informează AFP, preluată de Agerpres. Cerută de Comitetul Internațional Olimpic (CIO), pentru a restaura credibilitatea lumii sportului în lupta împotriva dopajului, această autoritate de teste independentă, sau ITA, urmează să fie pe deplin operațională în vederea JO de iarnă ediția 2018 de la PyeongChang (Coreea de Sud).
Federațiile internaționale se vor putea alătura ITA pe o bază voluntară, la fel și organizațiile naționale antidoping (ONAD), pentru că „este imposibil din punct de vedere juridic să le obligăm să adere”, a explicat Valerie Fourneyron, președinta Comisiei medicale a AMA.
Astfel, federațiile internaționale care au deja structuri ad-hoc sau care sunt departe de a îndeplini normele și obligațiile în lupta împotriva dopajului, precum Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) sau Ligile profesioniste de baseball și fotbal american, nu se vor alătura neapărat acestei noi entități. Noua agenție, care va avea statutul de fundație de drept elvețian, ”nu poate fi singura soluție la toate problemele dopajului”, a ținut să sublinieze Fourneyron. Aflată la conducerea grupului care lucrează la înființarea ITA, Valerie Fourneyron, fostul ministru francez al Sportului, consideră că această autoritate independent este „o piesă dintr-un puzzle” în lupta împotriva dopajului, așa cum este și reforma guvernanței AMA.
ITA „va permite o mai mare eficacitate pentru a se asigura că testele se vor îmbunătăți”, a adăugat ea. Consiliul de administrație al ITA va fi compus din cinci membri, un președinte care va trebui să fie „o personalitate independentă”, un reprezentant al CIO, un reprezentant al unei federații internaționale, un sportiv și un expert în probleme de dopaj, a propus doamna Fourneyron. Comitetului Internațional Olimpic îi revine sarcina de a propune membrii acestui consiliul către un comitet de selecție compus din trei persoane desemnate de AMA, organizație care va avea doar un rol consultativ, fără drept de vot, în cadrul consiliului ITA. Directorul general al acestei agenții independente va fi numit de către consiliul de administrație, în timp ce finanțarea va fi asigurată de către mișcarea sportivă.
„Este momentul să se acționeze, iar CIO este decis să furnizeze un ajutor financiar” în funcționara ITA, a indicat Ugur Erdener, unul dintre vicepreședinții CIO.

DISTRIBUIȚI
Articolul precedentEvenimente
Articolul următorTelefoane si adrese utile