Administrația președintelui american Donald Trump a decis să anuleze un program inițiat de fosta Primă Doamnă a SUA,
Michelle Obama, în vederea promovării unor mese mai sănătoase în cantinele școlare, cu mai puține grăsimi, sare și zahăr, a informat ieri AFP, citată de Agerpres.
Departamentul pentru Agricultură al noii administrații a explicat luni într-un comunicat că noua reformă le va oferi școlilor americane „o mai mare suplețe” și îi va face pe copii să nu mai arunce alimentele mai puțin apetisante servite în cadrul programului de sănătate publică.
Programul care obliga școlile americane să adopte cele mai bune standarde nutriționale pentru a beneficia de subvenții guvernamentale, în cadrul unei legi adoptate în 2012, se număra printre cele mai mari reușite ale fostei Prime Doamne. Această inițiativă, considerată crucială în lupta împotriva obezității infantile, impunea restricții în ceea ce privește cantitatea de sare și zaharuri și impunea creșterea cantității de cereale integrale în mesele școlare.
Potrivit Departamentului pentru Agricultură al administrației Trump, aceste exigențe nutriționale au costat SUA și districtele școlare 1,2 miliarde de dolari în ultimii cinci ani.
Noul ministru al agriculturii, Sonny Perdue, asigură chiar că fără aceste reguli de nutriție copiii vor manifesta mai mult entuziasm când vor mânca și nu vor mai arunca mâncarea. „Dacă acești copii nu mănâncă și mâncarea lor se aruncă la coșul de gunoi, ei nu primesc niciun fel de hrană, compromițând astfel intenția programului”, a declarat el.
Această măsură a administrației lui Donald Trump a fost anunțată în aceeași zi cu publicarea unui studiu al Universității Johns Hopkins, în care se sugerează că s-ar putea face economii în domeniul sistemului medical de zeci de miliarde de dolari dacă toți copiii americani ar face mai mult sport. Aproximativ unul din șase americani cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani este supraponderal sau obez, potrivit Centrelor Federale pentru Control și Prevenție a Maladiilor (CDC).