V. Stoica

Reprezentanții Ministerului Apelor și Pădurilor au dat vești bune românilor care își încălzesc locuințele cu lemne, în contextul în care în iarna 2016-2017 modalitățile de achiziționare a acestui tip de combustibil au fost extrem de greoaie, dată fiind legislația în vigoare. Practic, se afirmă că „obiectivul este ca situația din iarna trecută să nu se mai repete”, iar Ministerul Apelor și Pădurilor a identificat soluții pentru ca lemnul de foc exploatat din pădurile statului să meargă direct către comunitățile vulnerabile, în regim prioritar. Potrivit reprezentanților ministerului respectiv, toate măsurile privind modificările legislative sunt incluse într-un pachet care conține, pe lângă asigurarea lemnului de foc pentru populație, noi măsuri de combatere și diminuare a tăierilor ilegale. Acest pachet legislativ urmează să parcurgă procedura parlamentară, în vederea adoptării.
Situația existentă în iarna trecută a fost ca urmare a unui regulament emis în anul 2016 privind valorificarea masei lemnoase, în care se scria negru pe alb faptul că materialul destinat inclusiv încălzirii locuințelor se poate extrage doar din zonele care sunt… trase la sorți. S-a ajuns astfel în situația ca în unele localități din județul Prahova, populația să fi fost obligată să cumpere lemn nu direct de la Romsilva, ci de la agenții economici care au participat la licitațiile organizate de această regie națională pentru valorificarea masei lemnoase. Ceea ce a însemnat, implicit, și o creștere semnificativă a prețului unui metru cub de lemn destinat încălzirii locuințelor.
Potrivit statisticilor, în peste 3,5 milioane de gospodării din România se folosește drept sursă de încălzire combustibilul solid, în cele mai multe dintre cazuri aceasta însemnând lemnul de foc provenit fie din surse clare – din pădurile administrate de Romsilva sau din cele cu proprietari privați –sau din surse mai puțin legale, cum ar fi de la hoții de lemn din păduri.
Anul trecut, conform reprezentanților Ministerului Apelor și Pădurilor, criza lemnului de foc a afectat puternic mii de comunități locale din România. “Potrivit analizei efectuate în prima parte a anului, la nivel național au fost identificate 3.683 de comunități locale, situate în raza a 2.035 unități administrativ-teritoriale, dependente de lemnul de foc din pădurile statului pentru încălzirea locuințelor. Pentru anul acesta, volumul total de lemn pentru foc necesar încălzirii locuințelor, stabilit împreună cu reprezentanții unităților administrativ-teritoriale, este estimat la 7,15 milioane metri cubi”, au informat reprezentanții ministerului respectiv.