Violeta Stoica

La doar câteva zile de la aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al societății, Transport Călători Express Ploiești propune Consiliului Local avizarea unor noi tarife pentru serviciile prestate, respectiv pentru călătoriile efectuate de către persoanele care circulă în baza unui abonament.
Cel mai greu loviți vor fi călătorii care își cumpără abonamente unice valabile pe toate traseele, aceste titluri de călătorie urmând să-și dubleze prețul. Proiectul de hotărâre privind aprobarea noilor tarife a fost făcut public, însă va fi luat în discuția consilierilor locali într-una dintre ședințele viitoare ale legislativului local.
Starea precară a societății de transport public a ajuns să aducă în prim-plan nu numai varianta creșterii tarifelor pentru călători, ci și posibile disponibilizări de personal, această din urmă situație fiind până în prezent ocolită de către conducerea Transport Călători Express.

Potrivit proiectului de hotărâre publicat pe site-ul municipalității, prețul unui bilet – aferent unei călătorii – ar urma să rămână de 2 lei, însă cea mai mare creștere a tarifului se va înregistra exact acolo unde sunt loviți angajații care merg zilnic cu transportul public ploieștean: la abonamentul unic pe toate traseele. Conform documentului menționat, acest tip de abonament ar urma să coste lunar 108 lei, adică aproape dublu față de tariful actual, de 63 de lei. Și abonamentele unice săptămânale pentru toate traseele vor costa mai mult, potrivit proiectului, acestea ajungând să coste 27 de lei, de la tariful actual de 19 lei.
Dacă aceste tarife vor fi majorate în conformitate cu propunerile venite din partea SC Transport Călători Express, vor crește implicit și tarifele pentru abonamentele unice lunare și săptămânale pentru elevi și studenți, prețurile crescând proporțional și în aceste cazuri.
Creșterile de tarife nu vor afecta, însă, pensionarii cu pensii de până la 2100 de lei inclusiv și persoanele cu vârste de peste 65 de ani – femei și 70 de ani – bărbați fără venituri, veterani, revoluționari, cetățeni de onoare, deținuți și deportați politici, care vor beneficia în continuare de subvenție de 100%.
Nu vor suferi modificări de tarife, pe de altă parte, abonamentele nenominale valabile pe toate traseele, acestea urmând să rămână la valoarea actuală de 194 de lei. Nici cuantumul biletului de suprataxă – pentru persoanele care călătoresc fără bilet – nu se va schimba, acesta rămânând la 63 de lei.
Toate aceste propuneri de modificări de tarife au reieșit, potrivit inițiatorilor, din studiul de trafic privind subvenționarea serviciului de transport public din Ploiești, fiind calculate în baza unui algoritm.

TPPÎnsă se pare că nici aceste modificări de preț nu vor ajuta foarte mult financiar societatea Transport Călători Express, dacă luăm în calcul cele precizate în raportul de specialitate. “La fundamentarea tarifelor propuse spre aprobare nu s-a luat în calcul și obținerea unui profit rezonabil, societatea a pus în aplicare doar constatările Studiului de trafic, ținând cont și de faptul că SC Transport Călători Express SA Ploiești înregistrează pe anul 2016 o pierdere de circa 6,6 milioane de lei, care va putea fi recuperată atât prin modificările de tarif propuse, cât și prin măsuri de reorganizare și restructurare a societății, lucru care se poate vedea de altfel și din nota de fundamentare a tarifului și anume că, prin aplicarea tarifelor propuse, exercițiul financiar prevăzut pentru anul 2017 nu se va încheia cu profit”.
Conform proiectului, se previzionează că anul 2017 ar urma să fie încheiat cu o pierdere pe activitatea de transport public de călători de circa 1,2 milioane de lei, însă aceasta se speră că ar putea fi acoperită din alte activități, cum ar fi cursele regulate speciale, stația de inspecție tehnică sau din reclame.