Petre Apostol

După o perioadă nefastă, cu cinci înfrângeri din şapte partide, jucătoarea prahoveană de tenis Ana Bogdan a reuşit două victorii consecutive, în urma cărora s-a calificat pe tabloul principal la turneul WTA de la Charleston (Statele Unite ale Americii), de categorie Premier (premii totale de 776.000 dolari), care se dispută pe zgură verde.
Sportiva de 24 de ani din Sinaia, clasată pe locul 119 în clasamentul mondial WTA, a fost a treia favorită pe tabloul calificărilor la turneul american, iar în primul tur preliminar a trecut categoric de Aleksandra Wozniak, din Canada (locul 313 WTA), scor 6-1, 6-0, în mai puţin de o oră de joc.
În turul secund, duminică noapte, Ana Bogdan a întâlnit o altă jucătoare din România, Alexandra Dulgheru, revenită în circuitul profesionist după aproape un an de absenţă, cauzată de o accidentare la genunchi, fiind operată în vara anului trecut. Fostă ocupantă a poziţiei 26 mondiale, în prezent pe locul 705 WTA, sportiva bucureşteană a învins-o pe a zecea favorită a calificărilor în primul tur preliminar la turneul de la Charleston, Lucie Hradecka (Cehia), scor 6-2, 6-3.
În prima confruntare directă dintre cele două sportive tricolore, Dulgheru şi-a adjudecat primul set, clar, scor 6-1. A urmat replica jucătoarei prahovene, care nu a mai cedat niciun game în actul secund, impunându-se cu 6-0. În setul decisiv, echilibrul a dominat, însă Ana Bogdan a reuşit să se desprindă, câştigând cu scorul de 6-4, obţinând, astfel, calificarea pe tabloul principal, după un meci întins pe durata a unei ore şi 55 de minute. Diferenţa dintre cele două sportive, la final, a fost de doar trei puncte în favoarea învingătoarei.
Pentru Ana Bogdan reprezintă prima prezenţă pe tabloul principal la un turneu WTA de la calificarea, în premieră, la Australian Open, în luna ianuarie. În primul tur al turneului din Charleston, sportiva din Sinaia urma să evolueze, azi-noapte, în compania letonei Jelena Ostapenko, în vârstă de 19 ani, aflată pe locul 66 WTA, fiind prima confruntare directă dintre cele două în circuitul mondial profesionist.
Pentru prezenţa în primul tur, Ana Bogdan avea asigurate 26 de puncte în clasamentul WTA. În turul secund, câştigătoarea dintre Bogdan şi Ostapenko o va întâlni pe învingătoarea partidei dintre Lauren Davis (SUA, cap de serie nr. 14, locul 35 WTA) şi Maria Sakkari (Grecia, locul 91 WTA).