Statele Unite ale Americii (SUA) vor părăsi Consiliul ONU pentru drepturile omului dacă organismul respectiv nu demarează ”o reformă considerabilă”, a indicat secretarul de stat american, Rex Tillerson, într-o scrisoare adresată unui număr de opt grupuri pentru apărarea drepturilor omului, a relatat ieri AFP, citată de Agerpres.
În scrisoare, Tillerson afirmă că noua administrație americană continuă ”să evalueze eficiența Consiliului ONU pentru drepturile omului”, în prezent întrunit în sesiune plenară. ”Deși este probabil singura organizație de acest fel consacrată drepturilor omului, Consiliul trebuie să treacă prin reforme considerabile pentru ca noi să putem participa”, a adăugat el.
Potrivit lui Tillerson, SUA își vor urmări în continuare ”obiectivul puternic și de principiu în legătură cu agenda părtinitoare împotriva Israelului”.
Președintele Donald Trump a promis să apere Israelul la Națiunile Unite și a denunțat adoptarea de către ONU a unor rezoluții critice față de aliatul Washingtonului în Orientul Mijlociu.
Administrația americană intenționează să reînnoiască mandatul Comisiei de anchetă privind Siria și să vegheze ca raportorii privind Coreea de Nord, Iran și Myanmar să-și continue lucrările, se mai spune în scrisoarea cu data de 8 Martie.
”SUA sunt parte integrantă a Consiliului pentru drepturile omului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric. ”Este important ca toate țările să participe la lucrările sale”, a adăugat el.
În componența Consiliului permanent se află China și Cuba, care au fost criticate de către SUA din cauza bilanțului lor privind drepturile omului.
SUA au fost alese în Consiliu (47 de membri), principalul organism al ONU pentru promovarea și apărarea drepturilor omului în lume, pentru un mandat de trei ani, care se încheie în 2019.