Nu auzim frecvent indicaţii împotriva consumului de apă, întrucât hidratarea este importantă pentru un stil de viaţă sănătos: ne ajută să evităm supraalimentarea şi poate accelera metabolismul. Însă, la fel cum se întâmplă cu alimentele sănătoase şi în cazul consumului de apă excesul trebuie evitat. Deşi consumul de minimum doi litri de apă este unul dintre cele mai importante sfaturi pe care trebuie să le respectăm atunci când vine vorba despre obiceiurile alimentare sănătoase, există câteva situaţii în care consumul de apă nu este indicat. Iată care sunt acestea, conform prevention.com, citată de MedLive.ro.
• Atunci când am băut suficient de multă apă. Acest lucru se întâmplă destul de rar, însă trebuie să ştim că este posibil să consumăm atât de multă apă încât să ne punem sănătatea în pericol. Când aportul de apă este excesiv, echilibrul natural al sărurilor din organism se diluează, concentraţia de sodiu devine prea mică, şi există pericolul declanşării hiponatremiei. Sportivii de anduranţa sunt tentaţi să consume apă pe parcursul unui maraton, ceea ce poate duce la edem celular, manifestat prin greaţă, vărsături, convulsii, o condiţie ce poate fi, în cele mai extreme cazuri, fatală. Hiponatremia poate fi cauzată, de asemenea, şi de anumite disfuncţii ale ficatului, rinichilor, inimii, glandei pituitare, dar şi de excesul de substanţe diuretice, antidepresive şi analgezice, este de părere Dr. Taz Bhatia, autor în domeniul nutriţiei.
• Atunci când urina este limpede şi clară. Regula de opt pahare de apă pe zi ne ajută să ne dăm seama care este nuanţa de urină care indică nivelul optim de hidratare. Dacă urina are culoarea unei limonade, atunci ştim că suntem îndeajuns de hidrataţi şi trebuie să lăsăm să treacă cel puţin o oră până la următorul pahar de apă.
• Atunci când am mâncat prea mult. Se ştie că unul dintre cele mai simple moduri prin care putem să reducem aportul de calorii este consumul de apă cu 30 de minute înainte de masă. Dacă bem cel puţin un pahar de apă înainte să mâncăm, vom mânca în mod natural mai puţin, deoarece apa lasă mai puţin loc gol în stomac. Dar, din aceleaşi motive, dacă bem prea multă apă, atât înainte, cât şi după masă, putem să ne cauzăm un disconfort abdominal şi senzaţia de stomac blocat, adaugă Dr. Taz Bhatia.
• Atunci când facem antrenament intensiv pe o perioadă lungă de timp. În timpul antrenamentelor fizice de mare intensitate organismul pierde prin transpiraţie o serie de electroliţi, precum potasiul şi sodiul. Cu cât transpirăm mai mult, cu atât trebuie să înlocuim valorile nutritive esenţiale pe care le-am pierdut pe perioada antrenamentului, iar apa nu este cea mai bună alegere în acest caz. Deşi există băuturi dedicate sportivilor, specialiştii ne recomandă să le evităm – întrucât conţin zahăr – şi să alegem, în schimb, apa de nucă de cocos, deoarece este bogată în potasiu, magneziu, sodiu şi vitamina C şi nu conţine un număr mare de calorii.