Autorităţile venezuelene au arestat patru brutari săptămâna aceasta pentru că au copt “negrese” şi alte produse de patiserie, guvernul socialist al preşedintelui Nicolas Maduro ameninţând că va naţionaliza patiseriile din Caracas, notează Guardian.
În noul “război al pâinii”, Maduro a trimis săptămâna aceasta inspectori şi soldaţi în peste 700 de patiserii din capitală pentru a obliga la respectarea regulii potrivit căreia 90% din făină trebuie folosită pentru fabricarea pâinii, nu a prăjiturilor şi plăcintelor.
Aceasta este doar ultima decizie a guvernului prin care încearcă să combată penuria şi cozile interminabile pentru obţinerea produselor de bază care au caracterizat criza economică venezueleana din ultimii trei ani. În ciuda măsurilor absurde din punct de vedere economic luate, socialiştii de la putere susţin că întreprinzătorii pro-opoziţie sabotează economia naţională adunând marfa şi mărind preţurile. Brutarii spun că guvernul este de vină pentru criza făinei, 80% dintre ei neavând niciun fel de stocuri.
În timpul inspecţiilor de săptămâna aceasta, doi bărbaţi au fost arestaţi pentru că brutăria lor folosea prea multă făină în chec, croissante şi alte produse. Alţi doi au fost reţinuţi pentru că făceau negrese cu făină expirată. “Cei din spatele războiului pâinii vor plăti şi nu-i lăsaţi să spună mai târziu că e persecuţie politică”, a avertizat Maduro la începutul săptămânii.