După ce mănâncă, mulți oameni nu-şi dau seama că acţiunile lor ulterioare pot dăuna din plin sănătății. Iată 5 asemenea acţiuni, prezentate de Eustiu.com şi preluate de AMPress.
• Fumatul. Mulţi oameni care fumează nu se lasă de acest viciu nici chiar după ce mănâncă. Dar dacă eşti fumător, trebuie să ştii că e nevoie să aştepţi câteva ore după masă ca să fumezi. Ţigările conțin nicotină, iar aceasta reduce cantitatea de oxigen necesară pentru digestie, permițându-i astfel organismului să absoarbă mai mulți agenți cancerigeni decât în mod obișnuit. Potrivit unor studii, fumatul unei ţigări imediat după masă, provoacă aceleași daune ca și 10 țigări fumate odată. In plus, fumatul după mâncare sporeşte riscul de cancer pulmonar şi de colon.
• Consumul fructelor. Cel mai potrivit moment pentru consumul de fructe e înainte de masă, pe stomacul gol. Fructele necesită diferite enzime ca să poată fi digerate. În plus, zahărul din fructe, are nevoie de mai mult timp, pentru a putea fi fermentat de organism. Consumul de fructe după masă, poate provoca arsuri la stomac, indigestie și eructație.
• Somnul. Dacă te duci la culcare imediat după masă, vei avea disconfort, balonare şi insomnie, deoarece stomacul va fi nevoit să “lucreze” intensiv în timpul nopţii. Un studiu a arătat că persoanele care merg la culcare după masă, sunt mai predispuse la disfuncţii vascular-cerebrale. Astfel, se recomandă să nu mănânci cel puțin 2-3 ore înainte de culcare.
• Dușul. După mâncare, circulaţia sangvină din braţe şi picioare crește imediat reducând-o pe cea a stomacului. În rezultat, sistemul digestiv poate provoca dureri abdominale.
• Ceaiul. Nu bea ceai niciodată după mâncare, pentru că perturbezi absorbţia fierului în organism. Ceaiul conține acid tanic, care se amestecă cu fierul și proteinele din alimente. Acest factor poate duce la anemie, pierderea poftei de mâncare, dureri în piept, amețeli, slăbiciune și oboseală.