Un singur târg autorizat sanitar-veterinar!

N.Dumitrescu

  Începând de astăzi, a intrat în aplicare planul comun de acţiuni ce vor fi întreprinse în Prahova, în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor Pascale, pentru protejarea sănătăţii şi a siguranţei populaţiei. Măsurile, care vor fi puse în aplicare de către  Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi Direcţia de Sănătate Publică – toate de la nivel judeţean – au fost aprobate, ieri, în cadrul şedinţei Colegiului prefectural. În acest context,  prefectul Mădălina Lupea a anunţat că, în perioada imediat următoare, pentru ca  masa de Paşti a prahovenilor să fie în siguranţă, dar şi  ca această sărbătoare să se desfăşoare  în deplină siguranţă  şi linişte în toate localităţile, se vor pune la punct planuri comune împreună şi cu reprezentanţii Poliţiei şi ai Jandarmeriei.

Planul comun de acţiuni ce vor fi întreprinse în Prahova pentru protejarea sănătăţii şi a siguranţei populaţiei în perioada premergătoare şi în timpul Sărbătorilor Pascale, ce va fi pus în aplicare în perioada 24 martie – 15 aprilie, stabileşte acţiuni concrete care vizează, practic, cam toate produsele pe care prahovenii ar urma să le cumpere pentru masa de Paşti. Astfel, vor fi organizate controale mixte în târguri de animale, pieţe agroalimentare şi în unităţi care produc, procesează, depozitează şi comercializează produse alimentare. S-a menţionat că vor fi contactaţi administratorii pieţelor agroalimentare în vederea amenajării spaţiilor destinate comercializării produselor de origine animală – carne de miel şi ied, lapte şi produse lactate, ouă – de către producătorii persoane fizice şi juridice, care vor trebui să respecte condiţiile de igienă a spaţiului şi a ustensilelor. În acest context, s-a menţionat că, la nivelul judeţului, comercializarea cărnii de miel şi de ied în spaţiile înregistrate şi avizate sanitar-veterinar va fi acceptată numai dacă animalele vor fi sacrificate în abatoare autorizate, fiind obligatorie existenţa mărcii de sănătate pe carcasele de miel şi ied, organele acestora urmând să fie vândute doar dacă sunt ambalate în pungi de unică folosinţă. Pentru ouă, vor fi verificate condiţiile de transport şi existenţa autorizaţiilor sanitar-veterinare, modul cum sunt îndeplinite condiţiile de prospeţime ale acestora – prin examen ovoscopic, dar şi dacă este respectat regimul termic în spaţiile de depozitare şi expunere în vederea comercializării. La unităţile care procesează, depozitează şi comercializează peşte şi produse din peşte, se vor controla atât spaţiile, cât şi gheaţa utilizată pentru menţinerea temperaturii pe întreaga durată de expunere, iar în cazul laptelui şi al produselor lactate va trebui verificată şi existenţa fişei de sănătate pentru animale.
“Vor trebui intensificate controalele oficiale în unităţile de abatorizare, procesare, depozitare şi vânzare cu amănuntul a produselor alimentare de către medicii veterinari din cadrul Circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (CVSA) şi a Circumscripţiilor Sanitare Veterinare Zonale. Sunt necesare asigurarea permanenţei la sediul
DSVSA Pahova, al CSVSA şi al CSVZ, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, precum şi afişarea programului de lucru la sediul acestora, cu numele medicului veterinar şi numărul de telefon al acestuia, în vederea preluării sesizărilor”, se arată în planul comun de acţiuni menţionat.
Directorul Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, dr. Mihai Terecoasă, a declarat că, în baza unei situaţii existente anul trecut, la nivel judeţului sunt înregistrate: 56 de carmangerii, 165 de măcelării, 115 centre de prelucrare a laptelui, 52 de pescării, 60 de depozite alimentare, peste 4.500 de magazine, 171 de laboratoare de cofetărie şi patiserie, peste 100 de fabrici de pâine, 24 de fabrici de producere a vinului, 27 de fabrici de biscuiţi, 11 unităţi de prelucrare şi conservare a legumelor şi fructelor, iar lista de unităţi înregistrate sanitar veterinar pentru origine nonanimală poate continua. Nu în ultimul rând, acesta a ţinut să mai menţioneze că singurul târg de animale autorizat sanitar-veterinar este cel de la Mizil, neautorizate fiind cele din localităţile Starchiojd, Vălenii de Munte, Drăgăneşti, Urlaţi, Băicoi şi Aluniş.