Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui să fie pregătite să reţină mai mulţi imigranţi ce nu se califică pentru obţinerea de azil, pentru a preveni fuga acestora înainte de a fi deportaţi, a declarat un comisar european pentru imigraţie, citat de Reuters.
Uniunea Europeană accelerează reducerea imigraţiei, după ce 1,6 milioane de refugiaţi şi imigranţi au ajuns pe ţărmurile sale pe ruta Mării Mediterane, între 2014 şi 2016.
Aceasta doreşte să prevină venirea altor imigranţi şi să deporteze mai mulţi dintre aceştia.
”Numărul celor ce sunt deportaţi trebuie să crească”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisar pentru imigraţie, în timp ce prezenta noile propuneri ale Comisiei Europene.
”Statele membre ar trebui de asemenea să se folosească de posibilitatea de a plasa imigranţii în detenţie, în cazul în care există un risc de a se ascunde, pentru o perioadă suficientă pentru a putea încheia procedura de reîntoarcere şi de reprimire”, a adăugat acesta.
Amnesty International a criticat propunerile: ”Detenţia imigranţilor ilegali, unii dintre cele mai vulnerabile persoane din Europa, ar trebui să fie făcută în ultimă instanţă”, a afirmat Iverna McGowan, şeful biroului european al organizaţiei.
Bruxellesul estimează că ar putea exista aproximativ 1 milion de persoane în UE care ar trebui deportate, dar numai o treime dintre cei ce ar trebui expulzaţi se reîntorc de fapt în statele de origine.