F. T.

Ieri dimineață, în jurul orei 10, personalul de serviciu de la Măneciu a observat o breşă în barajul din localitate, de aproximativ patru metri, care se mărea la fiecare minut cu aproximativ doi metri.
În aceste condiţii, previziunile erau sumbre: în maximum 20 de minute, breşa va avea o lățime cuprinsă între 20 și 40 de metri, iar viitura va ajunge în Vălenii de Munte în aproximativ o jumătate de oră !
Personalul care supraveghează Barajul Măneciu anunţă, telefonic, dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) “Șerban Cantacuzino” Prahova, acţionând în același timp sirenele electronice din aval de baraj.
Ora 10,30. Specialiștii de la ISU Prahova constată că, în urma avariei, în zona localităţii Vălenii de Munte, aproximativ 96 de gospodării au fost afectate de unda de viitură, şase persoane fiind date dispărute, iar restul cetăţenilor fiind evacuaţi de către Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Și s-a trecut la salvarea a ceea ce mai putea fi salvat.
* * *
Simularea sus-amintită a avut loc ieri, în contextul în care, ipotetic, “în prima jumătate a lunii martie, Prahova ar fi fost tranzitată de un val de precipitații abundente, iar în nord-estul județului s-ar fi înregistrat ploi cu caracter de averse de peste 25 de litri pe metru pătrat, ceea ce a condus la topirea bruscă a zăpezii, creșterea debitelor râurilor și afluenților acestora din amonte de baraj, precum și la atingerea unor valori maxime ale nivelului normal maxim de retenție a barajului”, se precizează într-un comunicat al ISU “Șerban Cantacuzino” Prahova.