V. Stoica

Deși construită în anii ’90, stația de epurare a orașului Boldești-Scăeni are nevoie de efectuarea unor lucrări de modernizare și de extindere, pentru a face față cerințelor actuale în materie de protecția mediului.
Autoritățile locale trebuie să rezolve cât mai repede problemele apărute la actuala stație de epurare a orașului și au lansat o procedură de achiziție pentru încheierea unui contract de lucrări de îmbunătățire a calității apelor reziduale, prin echipamente, utilaje și dotări superioare celor existente. Circa 5,5 milioane de lei ar urma să coste aceste lucrări de modernizare și de extindere, potrivit datelor achiziției, postate în Sistemul Electronic de Achiziții Publice.
Conform documentelor din SEAP, în prezent, circa 95% dintre gospodăriile și agenții economici din orașul Boldești-Scăeni sunt racordați la sistemul de alimentare cu apă, iar canalizarea colectează, ulterior, apele uzate menajere care ajung în stația de epurare a orașului și, mai apoi, după parcurgerea unor etape tehnologice, sunt evacuate în râul Teleajen.
“Staţia de epurare existentă a fost construită în anii ’90 respectând normele din acea perioadă. Are o capacitate autorizată de 30 l/s și cuprinde trepte de epurare mecanică și biologică. Exploatarea staţiei se realizează în totalitate manual și majoritatea echipamentelor au un grad avansat de uzură. Construcţiile sunt parţial degradate, iar parametrii de calitate ai apei epurate nu se încadrează în valorile maxim admise prevăzute în normativele în vigoare”, se arată într-un memoriu întocmit de societatea de proiectare Sirius Proiectare Studii.
Practic, prin modernizare se dorește creșterea calității apelor reziduale epurate în râul Teleajen. Astfel, ar fi nevoie de folosirea unor noi echipamente –
decantoare secundare, bazine de dezinfecție, grătare mecanice, dar și de rețele noi exterioare care să corespundă cerințelor actuale de mediu.