F. T.

Poliţia Română a lansat un avertisment tuturor celor care se lasă prinşi în mrejele internetului – şi în mod deosebit pe reţelele de socializare – lansând un avertisment vizavi de pericolele la care se expun aceia care cred că tot ceea ce se postează pe Facebook se „mănâncă”.
Iată şi comunicatul Poliţiei în acest sens: „Fiţi prudenţi în a oferi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau familie, cum ar fi: numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii personale, adresa, şcoala la care învăţaţi ori locul de muncă.
Prietenii din mediul online trebuie să fie doar persoane pe care le și cunoașteți în realitate.
În cazul în care persoane cu care comunicați pe internet vă jignesc, ameninţă, vă transmit mesaje cu tentă sexuală sau poze cu conţinut pornografic, vă îndeamnă să consumați alcool ori droguri, ori vă provoacă să vă faceți rău (cu referire cel mai probabil la jocul sinucigaş „Balena Albastră – n.n.”), anunţați apropiații și faceți o sesizare la Poliție.
Nu acceptați niciodată să vă întâlniți direct cu o persoană cunoscută pe Internet – oamenii pot fi foarte diferiţi de ceea ce au pretins că sunt şi astfel puteți deveni victima traficului de persoane sau a altor întâmplări tragice (vezi cazul ploieştencei omorâte anul trecut de către un individ cunoscut pe Facebook – n.n.) după o astfel de întâlnire.
Nu spuneți parola de la e-mail altor persoane, deoarece acestea pot trimite mesaje jignitoare în numele vostru sau pot intra pe site-uri interzise.
Manifestați atenţie în utilizarea reţelelor de socializare. Este de preferat să restricţionați accesul la acestea, astfel încât să poată fi vizualizate doar de către prieteni. Evitați postarea pe Internet a fotografiilor personale.
Aveți în vedere că nu tot ceea ce citiți sau vedeți pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, adult sau copil, multe dintre ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
Nu instalați pe calculator programe sau aplicaţii din surse nesigure sau din link-uri primite pe e-mail. Ele pot conţine viruși şi pot produce pagube irecuperabile.
În cazul în care primiți pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideți. De asemenea, nu accesați link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje”.