Violeta Stoica

Focarele de gripă aviară care au fost semnalate pe raza județului Prahova la începutul acestui an au fost declarate stinse, potrivit directorului Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, Mihai Terecoasă.
Astfel, primul focar de gripă aviară descoperit în comuna Tomșani, într-o gospodărie din satul Loloiasca, a fost declarat stins în data de 13 februarie. Cel de-al doilea focar de influență aviară, descoperit la finalul lunii ianuarie în comuna Balta Doamnei, a fost declarat stins în data de 1 Martie.
Până în prezent, în județul Prahova nu au mai apărut alte cazuri de gripă aviară și nu au mai fost semnalate alte decese la păsări sălbatice sau la păsări domestice.
Pe de altă parte, reprezentanții ANSVSA au anunțat că nu a fost depistată prezența virusului influenței aviare în exploatații comerciale de păsări, iar carnea de pasăre și ouăle achiziționate din unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar sunt sigure pentru consum.
Pentru a evita eventualele neplăceri cauzate de apariția unor posibile cazuri de gripă aviară, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor le recomandă cetățenilor să respecte următoarele măsuri: toate păsările din gospodărie se vor ține închise în perimetrul exploataţiei, fără a le permite accesul la lacuri şi bălţi; păsările se menţin în adăposturi închise sau cel puţin sub șoproane îngrădite, pentru a împiedica venirea în contact a păsărilor domestice cu cele sălbatice. De asemenea, hrănirea și adăparea acestora trebuie să se facă în zone special amenajate, la care să nu aibă acces păsările sălbatice. Importantă este și evitarea adăpării păsărilor de curte cu apă de suprafață, provenită din lacuri, iazuri sau bălți.
Dacă apar cazuri de îmbolnăvire sau de mortalitate la păsările din orice specie, acestea vor fi anunțate imediat medicului veterinar de liberă practică împuternicit, iar toate cadavrele de păsări şi mamifere, descoperite în locuri publice, trebuie anunțate medicului veterinar de liberă practică împuternicit sau direcției județene sanitară veterinară.