Violeta Stoica

Așa cum numai în România se poate întâmpla, aberațiile generate de birocrație și de schimbările dese ale reprezentanților ministerelor au ajuns – în unele cazuri – la culmea ridicolului. Este cazul fostului Centru de Sănătate din comuna prahoveană Bălțești care – deși nu mai funcționează de șase ani, în urma unei controversate decizii luate de Guvernul Boc, la 1 aprilie 2011 – scriptic încă mai există, având chiar și personalitate juridică. Cum s-a ajuns la o asemenea aberație? Răspunsul este simplu: nu a existat o hotărâre de guvern dată din 2011 și până în prezent pentru desființarea ca unitate cu personalitate juridică a fostului Centru de Sănătate Bălțești.
Acum, pentru ca în clădirea respectivă să poată să-și deschidă activitatea un centru privat de sănătate, guvernul condus de Sorin Grindeanu propune, printr-un proiect de hotărâre, desființarea propriu-zisă a Centrului de Sănătate Bălțești.

1 aprilie 2011 a însemnat pentru populația din multe localități mici ale României un moment de cumpănă: Guvernul Boc a ras de pe fața pământului, dintr-un condei, zeci de unități spitalicești cu paturi, printre care s-au aflat și trei din județul Prahova – Centrul de sănătate Bălțești, Spitalul Orășenesc Urlați și Spitalul Plopeni. Dacă în cazul ultimelor două totul este clar (unul devenind centru medical privat, iar al doilea redeschizându-se), culmea birocrației poate fi considerată situația Centrului de Sănătate Bălțești.
La aproape șase ani de la hotărârea controversată a Executivului condus de Emil Boc, Guvernul actual – condus de Sorin Grindeanu – propune un proiect de hotărâre privind… desființarea Centrului de Sănătate Bălțești. Culmea, deși acea unitate medicală nu mai funcționează de atâta amar de vreme, există și în prezent, având personalitate juridică! Lucru care împiedică – potrivit declarațiilor primarului comunei Bălțești Ion Radu – începerea activității medicale în aceeași clădire administrată de Consiliul Local Bălțești, spațiu care a fost concesionat pentru desfășurarea de servicii cu aceeași destinație.
“În urma concesiunii, nu a putut demara activitatea medicală din cauza faptului că nu a fost radiat Centrul de Sănătate Bălțești ca personalitate juridică, iar cabinetele medicale nu pot funcționa”, a precizat primarul Ion Radu.
Proiectul de hotărâre de guvern propus acum și aflat în dezbatere publică dezleagă tot misterul. Conform notei de fundamentare, deși Consiliul Local Bălțești a aprobat hotărâri de desființare a centrului de sănătate din comună, nu a fost promovată și o hotărâre de guvern în acest sens. Ceea ce a condus la situația actuală.

hotarare
Practic, după momentul 1 aprilie 2011, Consiliul Local al comunei Bălțești a adoptat două hotărâri privind desființarea centrului de sănătate, însă aici s-a blocat totul, pentru că, practic, unitatea medicală a continuat să existe ca personalitate juridică până astăzi. “Imobilul în care a funcționat Centrul de sănătate Bălțești nu a făcut obiectul unor litigii aflate pe rolul instanţelor de judecată, nu au fost formulate cereri de retrocedare potrivit legilor speciale în materia proprietăţii. Imobilul și clădirile anexă sunt înscrise în inventarul domeniului public al comunei Bălțești, ca de altfel și terenul aferent în suprafaţă de 14.049 mp categoria curți-construcții și 2136 mp teren arabil extravilan”, se arată în proiectul de hotărâre a guvernului promovat acum.
Așadar, Consiliul local al comunei Bălțești poate hotărî, prin act administrativ, concesionarea/închirierea imobilului pentru asigurarea unor servicii medicale în sistem privat.